Stát zasahuje proti tygřím jatkám: Žádný vývoz ani mazlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stát zasahuje proti tygřím jatkám: Žádný vývoz ani mazlení

Zabitý tygr, objevený při razii celníků a policistů, měl skončit v lektvarech pro Asijce.
Zabitý tygr, objevený při razii celníků a policistů, měl skončit v lektvarech pro Asijce. (Celní správa)

Přísnější podmínky pro chov, zákaz kontaktních zoo, kde je možné se se zvířetem mazlit, a venčení šelem na vodítku ani náhodou. Tak hodlá ministerstvo zemědělství reagovat na děsivou kauzu tygřích jatek či útěky nebezpečných šelem ze zooparků.

Úředníci zakázali počínaje včerejškem také vývoz tygrů z Česka do zemí mimo Evropskou unii. Výjimkou bude jen výměna zvířat v rámci zoologických zahrad, kde bude garantováno, že o tygry bude dobře postaráno. „Není možné chov šelem mimo zoologické zahrady zakázat, ač si to část veřejnosti přeje. Nebylo by ani místo, kam je všechny dát,“ prohlásil včera ministr zemědělství Miroslav Toman (58, za ČSSD). Podle něj je potřeba zakázat kontaktní chov, tzv. mazlicí koutky.

Novela zákona o ochraně zvířat by mohla začít platit už letos na podzim. Podle údajů ministerstva životního prostředí žije v zájmových chovech v České republice 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů.

Vybíjení šelem i útěky
Stát reaguje na fakt, že v zooparku v Bašti, na Českolipsku a v pražské tržnici SAPA detektivové objevili kusy rozporcovaných zvířat. Ve vazbě skončili tři lidé, mezi nimiž je i člen cirkusáckého klanu Ludvík Berousek (67). Dalším důvodem razantního kroku je i nedávný útěk pumy ze zooparku ve Zvoli a lva a dvou tygrů z Bioparku Štít.

Zásah celní správy v kauze obchodování s mrtvými tygry a dalšími zvířaty:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.