Tlapy podložili, aby neotekly ...ztratily by na kvalitě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tlapy podložili, aby neotekly ...ztratily by na kvalitě

Po zabítí tygrovi podložili nohy.
Po zabítí tygrovi podložili nohy. (Foto Celní správa)

Za milionové kšefty s tygry v Česku platily životem mladé a zdravé šelmy. Doslova na každém chlupu záleželo, aby byl zisk ze zvířete, co největší. I proto mají na šokujících fotkách vyšetřovatelů z dílny preparátora na Českolipsku zastřelené šelmy podložené a roztažené tlapy.

Pokud by někdo viděl jako polehčující okolnost pro chovatele, zabijáka a organizátora nelegálního obchodu s tygry a z nich vyrobených léků tradiční čínské medicíny to, že zpracovávali stará zvířata před smrtí, tak se plete. „S tygry nemám zkušenost, ale u jakékoliv zvěře, jde-li o produkty z něj, kůži a podobně, se bere mladý jedinec v dobré kondici,“ vysvětlil Aha! preparátor, který nechtěl zveřejnit své jméno. Zájemci o tygří sílu či medicínu by zřejmě za části vysloužilého tygra nad hrobem platit vysoké sumy nechtěli. „Jak jsem slyšel, využijí všechno. Staré zvíře už může mít nemocná játra, nebude mít dobrou kvalitu srsti a tak dále,“ dodal preparátor.


Obviněná trojice mužů, na niž uvalil soud vazbu, si skutečně dávala na kvalitě záležet. Aby nepoškodili kůži, střelili tygra jednou ranou do oka a druhou do krku. Tlapy mu pak podle vyšetřovatelů podložili tak, aby je měl nahoře prý proto, aby neotekly a neztratily kvalitu. „To slyším poprvé, jde možná o postupy v souvislosti s čínskou medicínou. Přijde mi ale logické, že mu je roztáhli proto, aby se tělo nezapařilo,“ uvedl preparátor. Tím by údajně mohlo dojít k poškození některých tkání a nechutní kšeftaři by měli nižší zisky.

Zabíjeli i jiná chráněná zvířata
Vietnamce, českého preparátora a chovatele exotických zvířat ze známé cirkusové rodiny Ludvíka Berouska policie zadržela v pondělí pro podezření z ne oprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Při domovních prohlídkách našla kromě jiného jednoho čerstvě zastřeléného tygra a ostatky dalších dvou, dále 1,8 milionu korun v hotovosti, několik litrů vývaru z tygřích kostí nebo 20 mražených těl dalších chráněných zvířat – například bobra, ledňáčka, poštolky. Ve středu na ně soud uvalil vazbu, hrozí jim až pět let vězení. Na částech tygřích těl a produktů z nich vydělávali desítky milionů korun.


Kontroly chovů? Veterináři mají smůlu
V Česku podle evidence žije 140 tygrů, z toho jen 40 v zoo. Ve skutečnosti to může být mnohem závratnější číslo. Klidně přes čtyři stovky. „Obávám se, že třeba na jedny papíry tu chodí dva nebo tři tygři,“ prohlásil Robert Šlachta z Generálního ředitelství cel. Kontroloři podvody ale odhalí jen stěží. Jednou za rok u chovatele zvířata spočítají a podívají se na podmínky, v nichž žijí. Pomohla by ověření čipu, který musí mít. Jenže... „K tygrovi se sotva dostaneme, a i kdyby, pokud k čipu nemáme jasný přístup, nemusíme ho ani najít. A když chovatel řekne, že je zvíře nebezpečné, těžko ho lze prohlížet,“ vysvětlil jeden inspektorů. Navíc kontroloři se obvykle musejí ohlásit dopředu, a tak chovatel může vše »uklidit«.

Zásah celní správy v kauze obchodování s mrtvými tygry a dalšími zvířaty:



Přečtěte si
noiretulipe
20. 7. 2018 • 08:00

co ještě v tomhle zkurveným státě vyplave na povrch , co na to ten náš hradní čínskej řitolez, lidstvo si nezaslouží nic než katastrofy, ať už mu to ta příroda spočítá, ano já chci konec světa, žádné zvíře nedělá, to co dokáže zparchantělá lidská pakáž udělat, jiné bytosti ze zvrhlosti nebo nejčastěji pro peníze, a co vy pámbíčkáři ještě věříte v boha, jestli by existoval jako že ne, musel by být perverzní úchyl

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.