Kauza tygřích jatek: Kosti vyzobaly slepice a pak... 12 dní vařili vývar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kauza tygřích jatek: Kosti vyzobaly slepice a pak... 12 dní vařili vývar!

Fotodokumentace celní správy ze zásahu proti organizované skupině, která obchodovala s mrtvými tygry.
Fotodokumentace celní správy ze zásahu proti organizované skupině, která obchodovala s mrtvými tygry. (Celní správa)

Odporné, děsivé, nechutné… Policie řekla a ukázala, co se dělo v domě, kde se masakrovaly vzácné šelmy. O případu nelegálního obchodu s tygry mluví celé Česko od pondělí, kdy policie udělala zátah. Pak je do posledního kousíčku zpracovali a prodávali jako tradiční čínskou medicínu. Na produktech z jednoho zvířete zřejmě trhli až přes 30 milionů korun!

Na případu, kde je jedním z obviněných i člen cirkusové rodiny Ludvík Berousek (67), prý policie začala dělat v roce 2016 po akci Tygří oko, kdy se v Praze na letišti podařilo zajistit vývar z tygřích kostí, určený na vývoz. „V tu chvíli jsme věděli, že se v Česku s tímto zbožím obchoduje,“ řekl Robert Šlachta, ředitel sekce pátrání Generálnío ředitelství cel.


V pondělí přišel »Den D«, zakuklenci a detektivové zasahovali na třech místech v Česku. A našli důkazů až až... Mezi nimi i tři zabité tygry, jeden byl čerstvě zastřelený. Šéfem gangu je prý Vietnamec (56), který objednával u Berouska tygry a zajišťoval distribuci vzácných produktů v Česku, v Evropské unii i mimo ni. Spolupracoval i s Čechem (35), který se staral o zabíjení a porcování. V jeho domě našli i kotel, kde se vařily vývary, jejichž gram se prodává za neuvěřitelných 1500 Kč. „Množství z jednoho tygra se odhaduje na 20 kilogramů,“ řekl Šlachta. Po přepočtu to je bratru za 30 milionů korun!!

Asiaté věří, že vývar z kostí léčí mimo jiné revmatismus a bolesti hlavy. Zatímco boháči za tento bujon dávají tisíce, vzniká za děsivých podmínek. „Naporcované kosti se nechávaly vyzobat slepicemi a potom se vařily pět až dvanáct dní. Byl tam takový smrad, že jsme museli použít jednorázové obleky, které jsme pak vyhodili. Zajistili jsme i formy, do kterých se nalil, aby z něj byl masox,“ pokračoval Šlachta.

Zatím tři zadržení
Tři muže z Prahy, Českolipska a Žatecka policie stíhá pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Hrozí jim až pět let vězení. Policie nevylučuje, že je do nelegálního obchodu zapleteno více lidí. Koho chytili a dali do vazby?

Dodavatel: Ludvík Berousek (67)
Šlachta: „Choval a dodával maso osobě, která ho zpracovávala. Do současné doby jsme zjistili tři případy, kdy tygra dodal. Také ho viníme, že minimálně jednou vyvezl tygra do země EU bez povolení, které musí mít. V poslední době nemá žádnou trestnou činnost, v minulosti se dopustil násilné trestné činnosti.“

Preparátor: Muž (35) z Čech
Šlachta: „Objednával tygry s tím, že v místě svého bydliště zvířata zpracovával – od zabití, dále stáhnutí kůže, naporcování a další zpracování masa do výsledného produktu. Nemá zbrojní průkaz, přitom tygr byl minimálně v jednom případě zastřelen. V minulosti byl stíhán za pytláctví a nedovolené ozbrojování, nyní byl kvůli tomu v podmínce.“

Organizátor: Muž (56) z Vietnamu
Šlachta: „Má trvalý pobyt v Česku. Šlo o organizátora, který objednával tygry. Účastnil se vaření a výsledný produkt pak distribuoval na území České republiky, v Evropské unii i mimo ni. Udělali jsme domovní prohlídky i v tržnici SAPA, kde docházelo k distribuci produktu.“

Co policie našla?
„U nejstaršího z nich 1,8 milionu korun v hotovosti, dvě tygří kůže, dvě lví kůže, jednu kůži medvěda. Našli jsme u něj i doklady, které slouží k nakládání s tygry. Budeme zjišťovat, zda jsou pravé,“ řekl Šlachta k Ludvíku Berouskovi. U nejmladšího muže se našel čerstvě zastřelený tygr, dále čtyři tygří kůže, deset tygřích drápů, varna na kosti, formy na bujon a další zatím neidentifikované maso. Také tam bylo 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. U Vietnamce policie zabavila tygří bujon a víno a vzorky s podezřením na slonovinu.

Za co se prodává?
● Živý tygr 100 až 150 tisíc
● Kůže od 50 do 100 tisíc/kus
● Dráp 2500 Kč/kus
● Vývar 1500 Kč/gram


140 tygrů, jen 40 v zoo
Oficiálně je v Česku 140 živých tygrů, ale jen 40 jich je v zoo. „Každý by měl mít čip a papíry. Mám ale pocit, že zjistíme, že nám tu na jedny papíry běhají třeba tři tygři. Je to byznys jako prase,“ tvrdí Šlachta.

Zásah celní správy v kauze obchodování s mrtvými tygry a dalšími zvířaty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.