Netradič ní referendum na Semilsku: Vesnici rozdělily krávy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Netradič ní referendum na Semilsku: Vesnici rozdělily krávy!

Pasoucí se krávy ani netuší, jaký poprask v Bělé vyvolaly
Pasoucí se krávy ani netuší, jaký poprask v Bělé vyvolaly (Foto Aha! – Barbora Silná)

Na dva tábory je rozdělena obec Bělá na Semilsku, která má pouhých 270 obyvatel. Na tom nic divného není, to se stává. Zajímavý je ale důvod sporu. Jsou to krávy! A dohady, zda postavit či nepostavit velkokapacitní kravín, nevyřešilo ani sobotní referendum. Hlasování totiž skončilo remízou 84:84!

S výstavbou velkokapacitního kravína nesouhlasí polovina obyvatel vesnice. Proti stavbě sepsali petici. Zastupitelé před udělením stavebního povolení společnosti Agro Libštát vypsali tedy referendum, které mělo situaci vyřešit. Výsledek ale sedmi místním zastupitelům v rozhodování nepomohl a není pro ně závazný. Na svém webu to zveřejnila obec Bělá. Samotná starostka Alena Mihulková (nez.) se k němu nechtěla vyjadřovat.

Moderní chov
Velkokapacitní kravín má stát na loukách nad obcí. Zemědělská společnost sem chce soustředit své tři další chovy z okolních obcí. „O stavbu usilujeme šest let. Chceme nahradit starou technologii novou a vybudovat moderní chov,“ řekl syn majitele společnosti Josef Chuchlík. Podle agronoma družstva zůstanou stavy dobytka stejné, jako jsou dosud. Navíc se nebude dovážet kejda z okolních provozů do bioplynové stanice v družstvu. „Pro krajinu je to daleko lepší než kdybychom tady pěstovali řepku a kukuřici,“ dodal agronom.

Proč obavy
Odpůrci stavby se ale bojí, že se zvýší provoz na místní úzké silnici, ohroženy budou zásoby pitné vody a v okolí bude cítit zápach. „Stěhují se sem mladí lidé, kteří si tady staví domky, pak sem nebudou chtít,“ uvedla chalupářka Olga Řeháčková. Starousedlíci se také obávají toho, aby velká spotřeba vody a její odběr z vrtu neohrozily zdroje pitné vody. „Bojím se už teď chodit po té úzké silnici, co bude potom? Bojíme se o děti, aby je něco nepřejelo,“ myslí si další z obyvatelek obce.

Pro a proti
Pro: „Zemědělství na vesnici bylo odjakživa, krávy měl na vesnici každý. Tak nevíme, proč jsou proti. Každý by měl jíst potraviny, co si vypěstuje ze svého okolí. Bojí se zápachu? Ten tu byl vždycky. Traktory tady jezdí pořád. Zemědělské činnosti ubývá. Dříve nás tady jezdilo čtrnáct traktoristů, teď už nás je jen šest,“ míní traktorista Jan Brož.
Proti: „Jsem proti stavbě, protože příjezdová komunikace, která bude sloužit technice, která tam bude jezdit, je sice silnice II. třídy, ale parametry tomu neodpovídá. Další obavu mám, že to kravínem nebude končit, že se postaví i prasečák a opravárenské dílny. Bojíme se o vodu, protože jedna dojnice vypije 100 až 150 litrů vody denně,“ řekla mladá maminka Dagmar Novotná, která v obci vyrostla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.