Objevte zázrak jménem kadeřávek!
Stejně jako před pár lety »vtrhlo« do obchodů avokádo a bylo všude od potravin až po drogerii, tak v poslední době začíná být v této pozici kadeřávek... Má více železa než steak, více vápníku než mléko a nejvíce vitaminu K ze všech listových zelenin!
Oficiální název tohoto zeleného zázraku je Kapusta kadeřavá, někdo používá výraz jarmuz či zimní kapusta, a jedná se o bylinu, u které se sklízí mladé listy a stonky. A jak už název napovídá – zacházet s ní můžete jako s kapustou.
Kadeřávek obsahuje celou řadu vitamínů – A, krom B12 všechny ze skupiny B, vitamín C, vitamín E, který chrání buňky před volnými radikály... Dá se tedy říci, že tyto zelené listy mají v sobě doslova koktejl plný vitaminů, který je navíc obohacený i o minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Posiluje srdce a ledviny
Díky vitaminům a minerálům, které kadeřávek obsahuje, posílíte jeho konzumací srdce a ledviny. Také pečuje o naši pleť a vlasy, působí příznivě na růst kostí a v neposlední řadě prý i pomáhá chránit před rakovinou. Je to velmi otužilá rostlina a pěstovat se tak může i v zimě. Proto se uchytil název zimní kapusta.
Listy kadeřávku rostou ve volné růžici na vysokém košťálu, na rozdíl od klasické kapusty, kterou známe z české kuchyně, kde listy tvoří hlávku.
Kadeřávek v kuchyni: Salát se zakysanou smetanou
Chceme ochutnat kadeřávek a netroufáme si třeba hned na kapustové karbanátky? Pak zkusme tento salát. Na něj budete potřebovat 500 g listů kadeřávku, kelímek zakysané smetany, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, špetku soli.
Listy očistíme, omyjeme a posekáme. Podusíme na oleji doměkka (čas se může velmi lišit podle druhu použitého kadeřávku, u toho klasického je to až čtyřicet minut). Poté dle chuti osolíme a zakápneme citronovou šťávou a nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Kadeřávek v kosmetice: Vytvořme si pleťovou masku
Stačí nám tři ingredience a vaše unavená a vysušená pleť dostane vitaminovou »injekci« od kadeřávku. Potřebovat tedy budeme: 3 až 4 listy této kapusty, jednu čajovou lžičku kvalitního olivového oleje a jednu polévkovou lžíci nějakého citrusového džusu (nejlepší je citronový). Všechny ingredience rozmixujme a následně směs ihned nanesme na obličej. Vyrobenou hmotu necháme působit 15 až 20 minut a poté obličej opláchneme teplou vodou.
Kadeřávek k televizi: Jednoduché chipsy
Rádi večer u televize pucujete chipsy? Tak zkuste tuto zdravější verzi. Potřebovat budeme jeden kadeřávek, 160 ml kokosového mléka a hrst sezamových semínek.
Troubu nejdříve nastavte na 150 °C. Listy pečlivě opereme, osušíme a natrháme na kousky. Kokosové mléko spolu se semínky smícháme a v této lázni vykoupeme natrhaný kadeřávek. Ten pak rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme tak 25 minut.
Kdy vysévat?
Semena pravého kadeřávku vyséváme v polovině jara do 1 cm hluboké rýhy. Potom sazeničky vyjednotíme na 5 cm, aby měly dost místa a zesílily. V létě je přesadíme na připravené konečné stanoviště ve sponu 60x60 cm. Dobře ušlápneme zeminu kolem kmínku a zaléváme, dokud pevně nezakoření.