Rádce Aha!: Jak na zubní kámen - Co nejvíc škodí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha!: Jak na zubní kámen - Co nejvíc škodí?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Stále více lidí trápí nehezký zubní kámen, který vizuálně kazí náš úsměv, ale také podporuje vznik paradentózy. Přispívá také ke vzniku zubního kazu a ve vážnějších případech může způsobit i ztrátu zubu.

Jak vzniká

Zubní kámen se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci zubní pasty a kartáčku. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Dásně jsou posléze zčervenalé, oteklé, a když jsou zanícené, vzniká tzv. zánět dásní. Zubní kámen nikdy nezpůsobuje bolest, ale je příčinou vzniku zánětu dásní a ten již bolest způsobuje.

Užiteční pomocníc

Zubnímu kameni se dá předcházet důkladnou péči o chrup. Důležité jsou mezizubní kartáčky či zubní nitě. Tyto pomůcky dokáží vyčistit špatně dostupná místa v ústech. Je potřeba také pravidelně měnit kartáček. Ideálně jednou za měsíc. Pokud si budete každý den zuby dobře čistit, tak kámen nemá šanci. Dobré je i omezit konzumaci potravin bohatých na cukry. Ty jsou hlavní potravou bakterií, které podporují tvorbu kazu i usazování.

Mýty a pověry

Mnoho lidí si od zubního kamene pomáhá »zaručenými« radami, jako je například rozpouštění kamene kyselinou citronovou či přikládáním plátků citrusových plodů. „To však může být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

V rukou odborníků

Zubní kámen nejlépe odstraní specialista na pravidelné zubní hygieně, kterou byste měli absolvovat aspoň jednou za rok. U lidí, kteří trpí na častý zubní kámen, je vhodné chodit i 2x do roka. „Odborníci nejčastěji k odstranění kamene používají mechanické prostředky jako ruční škrabku, kyretu, nebo ultrazvukový přístroj. Na dočištění kamene se používají speciální leštící pasty či airpolishing, který zuby vyhladí a preventivně působí proti usazování kamene nového,“ uzavírá MDDr. Ondřej Šrámek.

5 potravin, které zubům nejvíc škodí

• Sladké bonbony (gumoví medvídci, karamely) a sladké nápoje – způsobují zubní kaz.

• Citrusy – jejich nadměrná konzumace sklovinu.

• Káva, čaj a červené víno, ale i většina barevných potravin: červená řepa, borůvky, kari, tomatové a sójové omáčky – barví zubní sklovinu.

• Krekry, keksy a slané chuťovky – po rozkousání se kašovitá hmota usazuje na stoličkách a v mezizubních prostorech a přispívá ke vzniku zubního kazu.

• Kyselé okurky – kyselina z okurkového láku patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.