Usnadněte si kuchtění: 10 kuchyňských vychytávek

Život je příliš krátký na to, abyste trávili dlouhé minuty přípravou jídla. Máme proto pro vás vychytávky, které vám kuchtění, krájení nebo i stolování usnadní. A nepotřebujete k tomu nic speciálního! Jakmile si tyhle triky osvojíte, už bez nich nedáte ani ránu...
Žloutky a bílky odděleně
Chcete oddělit bílek od žloutku, ale nezadařilo se? Nezoufejte, zkuste následující trik.
Potřebujete: prázdnou PET lahev od vody
Postup: Celé vejce rozklepněte do misky. Prázdnou lahev zmáčkněte, hrdlo přibližte k žloutku a uvolněte stisk. Žloutek se uvolněním tlaku lehce nasaje, bílek zůstane v misce.
Jak na kiwi?
Oloupejte a nakrájejte kiwi v jednom kroku.
Potřebujete: nůž, šlehací metličku od ručního mixéru
Postup: Kiwi rozpulte, do každé poloviny vmáčkněte metličku na doraz a otočte do kola. Metličku spolu s kiwi vyjměte a kousky dejte na talíř.
Krájení knedlíků
Krájení horké šišky knedlíku nebo ovocné rolády nožem má tu nevýhodu, že se plátky splácnou. Zkuste to jinak.
Potřebujete: zubní nit
Postup: Dostatečný kousek nitě podvlékněte pod knedlíkem či roládou, vyměřte si tloušťku plátku, oba konce nitě překřižte a zatáhněte za ně, tím plátek ukrojíte, aniž byste jej deformovali.
Když nemáte vývrtku
Nemáte vývrtku a chcete otevřít lahev se špuntem? Stačí vám obyčejný zapalovač.
Potřebujete: zapalovač
Postup: Zapalovač zapalte a zahřívejte hrdlo v úrovni mezi hladinou tekutiny a špuntem. Špunt po několika málo minutách hrdlo sám opustí.
Tuhé máslo
Potřebujete zadělat těsto, ale zapomněli jste si vyndat máslo z lednice, aby změklo?
Potřebujete: struhadlo
Postup: Je to jednodušší, než si myslíte. Máslo nastrouhejte na struhadle nahrubo a zapracujte do těsta.
Loupání brambor
Nečekejte až brambory uvařené ve slupce vychladnou.
Potřebujete: mísu s ledovou vodou
Postup: Právě dovařené brambory ve slupce přendejte do mísy a nechte chvilku zchladnout. Poté udělejte řez ostrým nožem po obvodu brambory a oběma rukama a několika pohyby slupku z brambory stáhněte.
Na ostří talířem
Nemáte brousek? Na tupý nůž zkuste keramické nádobí.
Potřebujete: Keramický talíř nebo hrnek
Postup: Talíř či hrnek otočte dnem vzhůru tak, abyste ostřím nože mohli sjíždět po hraně dna. Na nůž netlačte a držte stejný úhel.
Vypraný salát
Salátové listy jednoduše opláchnete a nemusíte hlídat listy, aby vám neodplavaly.
Potřebujete: síťku od pomerančů
Postup: Rukolu nebo salátové listy dejte do síťky a namočte. Poté je ještě v síťce oklepejte od přebytečné vody.
Bylinky najemno
Nakrájejte různé bylinky najemno několika tahy rukou.
Potřebujete: kráječ na pizzu
Postup: Bylinky dejte na krájecí prkénko a několika tahy přejeďte kulatým kráječem.
Čistý displej
Vaříte podle receptů zobrazených na telefonu? Vyhněte se tomu, aby si prsty od těsta upatlali displej.
Potřebujete: uzavíratelný pytlík
Postup: Do uzavíratelného pytlíku vložte telefon a zavřete. Přes pytlík můžete ovládat dotykový displej, také jej v případě potřeby otřít a nemusíte po konci vaření mýt kromě nádobí i telefon.