Usnadněte si kuchtění: 10 kuchyňských vychytávek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Usnadněte si kuchtění: 10 kuchyňských vychytávek

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Život je příliš krátký na to, abyste trávili dlouhé minuty přípravou jídla. Máme proto pro vás vychytávky, které vám kuchtění, krájení nebo i stolování usnadní. A nepotřebujete k tomu nic speciálního! Jakmile si tyhle triky osvojíte, už bez nich nedáte ani ránu...

Žloutky a bílky odděleně

Chcete oddělit bílek od žloutku, ale nezadařilo se? Nezoufejte, zkuste následující trik.

Potřebujete: prázdnou PET lahev od vody

Postup: Celé vejce rozklepněte do misky. Prázdnou lahev zmáčkněte, hrdlo přibližte k žloutku a uvolněte stisk. Žloutek se uvolněním tlaku lehce nasaje, bílek zůstane v misce.

Jak na kiwi?

Oloupejte a nakrájejte kiwi v jednom kroku.

Potřebujete: nůž, šlehací metličku od ručního mixéru

Postup: Kiwi rozpulte, do každé poloviny vmáčkněte metličku na doraz a otočte do kola. Metličku spolu s kiwi vyjměte a kousky dejte na talíř.

Krájení knedlíků

Krájení horké šišky knedlíku nebo ovocné rolády nožem má tu nevýhodu, že se plátky splácnou. Zkuste to jinak.

Potřebujete: zubní nit

Postup: Dostatečný kousek nitě podvlékněte pod knedlíkem či roládou, vyměřte si tloušťku plátku, oba konce nitě překřižte a zatáhněte za ně, tím plátek ukrojíte, aniž byste jej deformovali.

Když nemáte vývrtku

Nemáte vývrtku a chcete otevřít lahev se špuntem? Stačí vám obyčejný zapalovač.
Potřebujete: zapalovač

Postup: Zapalovač zapalte a zahřívejte hrdlo v úrovni mezi hladinou tekutiny a špuntem. Špunt po několika málo minutách hrdlo sám opustí.

Tuhé máslo

Potřebujete zadělat těsto, ale zapomněli jste si vyndat máslo z lednice, aby změklo?

Potřebujete: struhadlo

Postup: Je to jednodušší, než si myslíte. Máslo nastrouhejte na struhadle nahrubo a zapracujte do těsta.

Loupání brambor

Nečekejte až brambory uvařené ve slupce vychladnou.

Potřebujete: mísu s ledovou vodou

Postup: Právě dovařené brambory ve slupce přendejte do mísy a nechte chvilku zchladnout. Poté udělejte řez ostrým nožem po obvodu brambory a oběma rukama a několika pohyby slupku z brambory stáhněte.

Na ostří talířem

Nemáte brousek? Na tupý nůž zkuste keramické nádobí.

Potřebujete: Keramický talíř nebo hrnek

Postup: Talíř či hrnek otočte dnem vzhůru tak, abyste ostřím nože mohli sjíždět po hraně dna. Na nůž netlačte a držte stejný úhel.

Vypraný salát

Salátové listy jednoduše opláchnete a nemusíte hlídat listy, aby vám neodplavaly.

Potřebujete: síťku od pomerančů

Postup: Rukolu nebo salátové listy dejte do síťky a namočte. Poté je ještě v síťce oklepejte od přebytečné vody.

Bylinky najemno

Nakrájejte různé bylinky najemno několika tahy rukou.

Potřebujete: kráječ na pizzu

Postup: Bylinky dejte na krájecí prkénko a několika tahy přejeďte kulatým kráječem.

Čistý displej

Vaříte podle receptů zobrazených na telefonu? Vyhněte se tomu, aby si prsty od těsta upatlali displej.

Potřebujete: uzavíratelný pytlík

Postup: Do uzavíratelného pytlíku vložte telefon a zavřete. Přes pytlík můžete ovládat dotykový displej, také jej v případě potřeby otřít a nemusíte po konci vaření mýt kromě nádobí i telefon.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.