Speciál Aha!: Cukrované maltošny

I v západních Čechách najdete řadu zajímavých receptů, které stojí za to vyzkoušet. Zkuste si třeba zpestřit svátky o chodské maltošny. Neprohloupíte a u návštěv si šplhnete.
Maltošny z Chodska
Potřebujete: 120 g polohrubé mouky, šest větších brambor, jedno vejce, sůl, strouhaná jablka, máslo, cukr, sůl.
Postup: Uvaříme a nastrouháme brambory. Přidáme vejce, sůl a připravíme těsto. Oloupeme jablka (minimálně jedno větší na jednu maltošnu) nastrouháme a s cukrem osmahneme na másle. Z těsta vyválíme placku, do středu dáme jablečnou náplň, překlopíme jednu i druhou stranu placky, utěsníme okraje, potřeme máslem a dáme péct na půl hodny do vyhřáté trouby (180 až 200 °C). Hotové maltošny nakrájíme na kousky, pocukrujeme a podáváme.
Rybí polévka z Klatovska
Potřebujete: Hlava a odřezky z kapra, jikry, mlíčí, 200 gramů mrkve, celeru a petržele, máslo (cca 70 g) a mouku (cca 50 g) na jíšku, žloutek, hrnek mléka, houska, sůl, bobkový list, nové koření, špetka mletého černého pepře a muškátového květu.
Postup: Z hlavy bez žáber a odřezků uvaříme spolu s bobkovým listem a novým kořením v asi dvou litrech osolené vody vývar, pozvolna, až bude maso měkké. Z mouky a másla si připravíme jíšku, přecezený vývar jí zahustíme a ještě asi ¼ hodiny povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou a na pánvi osmahnutou zeleninu, obrané maso z ryby, nadrobno nakrájené jikry a mlíčí, a asi ¼ hodiny povaříme. Dochutíme pepřem a muškátovým květem, před podáváním přidáme v mléce rozkvedlaný žloutek a dle chuti osmažené kousky housky.
Slepované ořechy z Plzeňska
Potřebujete – na těsto: 20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla či hery, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, ¼ balíčku prášku do pečiva, 1 vejce. Na náplň: 20 dkg piškotů (část možno nahradit mletými ořechy), 15 dkg cukru, 15 dkg másla, dle chuti kapku rumu.
Postup: Vypracujeme těsto a dáme asi na hodinu odležet do lednice. Plníme jím vymazané ořechové formičky, stačí do ¾, nabudou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Rozemleté piškoty zakápneme rumem a smícháme s cukrem a máslem. Upečené poloviny ořechů pak směsí slepujeme, hotové kusy můžeme máčet v čokoládě.