Pozor! Největší podvody na seniory: Jak se bránit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor! Největší podvody na seniory: Jak se bránit

Loni vyšetřovala kriminálka na jižní Moravě 83 případů okradených seniorŮ.
Loni vyšetřovala kriminálka na jižní Moravě 83 případů okradených seniorŮ. (Profimedia.cz)

Bezmocný starý člověk versus všeho schopná podvodnice a zlodějka. Kriminalistům se v Brně podařilo lapit straku, která podle nich připravila své oběti o 250 tisíc korun! Varují, že případů je víc.

Zlodějka (55) z Brna neměla slitování. Seniorům dokázala pomotat hlavu, vetřít se do jejich domácností s nejrůznější legendou a pak je připravit peníze. V jednom případě okradla starší ženu (76) i na ulici poté, co s ní zapředla rozhovor. Její peněženku vyluxovala a s doklady jela za příbuznými své oběti. Drze si od nich ještě vzala tisícovku za nálezné!



Usvědčila ji kamera
Zlodějka okradla i důchodkyni (94). Její syn však kvůli špatnému zdravotnímu stavu matky už dříve umístil do bytu kamery. Když neměla seniorka peníze na nájem, ačkoliv jí čerstvě dorazil důchod, projel záznamy. Zjistil, že v bytě šmejdila »hyena«. „V kuchyni si nechala připravit čaj, mezitím ukradla z důchodu na stole pět tisíc. O den později se vrátila a seniorce vzala i peněženku s dvaceti tisíci,“ popsala kriminalistka Renata Proksová.

10 případů
Zlodějka s pestrou kriminální minulostí díky kamerám skončila záhy ve vazbě. Jak policisté zjistili, případů je nejméně 10. Platební kartu vzala i psychicky nemocnému muži a vybrala z ní všechny peníze. S další obětí se seznámila na inzerát. Muže donutila sjednat si půjčku, peníze mu poté ukradla. Tohle jsou časté finty, na které je třeba dávat si pozor.

Nejčastější finty bezcitných hyen
Na co si dát pozor?
Aby se dostali k seniorům do jejich obydlí, používají nejrůznější báchorky a smyšlenky, snaží se vlichotit do přízně mnohdy osamělých lidí.

☛ vydávají se za sociální pracovníky
☛ často se představí jako zaměstnanci plynáren a elektráren, přícházejí i s »přeplatky«
☛ používají legendu o vnucích v nouzi
☛ nabízejí nejrůznější služby včetně televizního připojení, telefonu
☛ mají na prodej, samozřejmě výhodně, nejrůznější zboží
☛ v létě žádají kvůli vedru o možnost se uvnitř napít
☛ věštění z ruky je také jeden z oblíbených triků
☛ pozor na opraváře, které jste nepozvali


Zlodějka (bohužel) není jediná
* Po půl roce dopadli policisté muže, který okradl seniorku na Znojemsku. Představil se jako spolužák jejího vnuka. Důvěřivá žena ho pozvala do kuchyně. Tam jí poberta předal pro příbuzného dvoje hodinky a v nestřeženém okamžiku z peněženky vzal pět tisíc korun.
* V Dyjákovičkách požádaly v říjnu dvě ženy majitele domu (90) a jeho syna o vodu do chladiče auta a o použití WC. Jedna z nich bleskově našla v obýváku obálky s penězi a obě se rychle z místa vypařily. Policie zatím dopadla jednu z pachatelek (25), hrozí jí až pět let v base.

Co radí policie?
1. Nikdy nevpouštějte domů neznámou osobu.
2. Pokud se už něco takového stane, okamžitě volejte na linku 158, oznámení neodkládejte.
3. Rodina by měla mít přehled, kdo navštěvuje jejich staré příbuzné.
4. Sousedé, všímejte si, kdo se pohybuje v domě. V případě neznámé osoby volejte na linku 158.

Víte že...
...loni vyšetřovala kriminálka na jižní Moravě 83 případů okradených seniorů, letos registruje zatím 51 případů? Desítky dalších nikdo nenahlásí, většina okradených penzistů se prý stydí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.