Rádce Aha!: Havířské Vánoce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha!: Havířské Vánoce

Perníčky z Bruntálu
Perníčky z Bruntálu (Foto: Helena Lacinová, scom)

Za starých časů bývaly na severu Moravy vánoční svátky symbolem hojnosti. Přestože šlo o kraj chudý, o svátcích si rodiny přilepšovaly. I tady jedli rybí polévku, ale jinou než třeba na jihu Čech. Připravovala se s rozinkami a ořechy. A přikusovala se k ní vánočka. Po vzniku republiky se i sem z ciziny dostávalo exotické ovoce a k typickým perníčkům se začalo připravovat pomerančové cukroví.


Pomerančové prstýnky z Hlučína
Potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 100 g rostlinného tuku, 120 g medu, 1 ks vejce, 2 lžíce mléka, strouhanou pomerančovou kůru, bílou čokoládu.
Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka a menším kolečkem vykrojíme prostředek, aby vznikly prstýnky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Kolečka spojíme pomerančovou marmeládou a namáčíme je v bílé čokoládě. Může se jimi zdobit i stromeček.

Perníčky z Bruntálu
Potřebujete: 650 g hladké mouky, 100 g tekutého medu, 50 g rozpuštěného sádla, 100 g moučkového cukru, 3 vajíčka, 1 lžička jedlé sody, 1 sáček perníkového koření.
Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, necháme den uležet, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Zdobíme bílkovou polevou.

Havířská polévka z kapra z Ostravy-Michálkovic
Potřebujete: 3 hlavy z kapra (bez žaber) a kousek masa (odkrojky nebo ocas), mlíčí a jikry, jíšku ze 2 lžic hladké mouky a oleje, 5 jader z vlašských ořechů, hrst hrozinek, sůl.
Postup: Uvaříme rybí hlavy a ocas, vodu vylijeme. Obereme maso, přidáme mlíčí a jikry, ořechy posekané na menší kousky, hrst hrozinek, osolíme a zalijeme horkou vodou. Necháme vařit. Jíšku předem připravíme z oleje a hladké mouky, upražíme pěkně do růžova, zalijeme studenou vodou a povaříme, až trochu zhoustne. Po lžičkách ji přidáváme do vařící se polévky, dokud nebude hustota polévky dostatečná. K této polévce se přikusuje vánočka.

Havířská pučálka z Ostravy-Michálkovic
Potřebujete: 1 kg hrachu, sůl, pepř, sádlo a česnek.
Postup: Na rozdíl od běžné pučálky se nenechává hrách klíčit, ale pouze nabobtnat a uvaří se téměř doměkka. Pak se dopéká v troubě na sádle, osolený, opepřený a ochucený česnekem podle chuti. Až začne zlátnout, je hotovo. Jí se s čerstvým chlebem.

Olomoucký kraj: Rybí polévka? Na Hané fazolačka!
Rybí polévka na Štědrý den se na Hané v minulosti nepodávala. Hospodyňky někdy připravovaly kyselicu, ta však byla typická spíše pro jižní a severní části Moravy. Mnohem častěji se na svátečním stole objevovala fazolačka, fazolová polévka. A protože specialitou regionu jsou olomoucké tvarůžky, ani ony nechyběly na svátečním stole.

Hanácká fazolačka
Potřebujete: Fazole, uzené maso, kopr, máslo, mouku, smetanu, sůl, ocet.
Postup: Předem namočené fazole vaříme s uzeným masem pěkně doměkka. Maso nakrájíme na kostičky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme vývarem a dle chuti osolíme. Přidáme fazole, maso, smetanu a jemně nakrájený kopr. Dochutíme octem.

Hanácké koláček
Potřebujete: Tvarůžky (lepší jsou malé), brusinkovou marmeládu, šlehačku.
Postup: Tvarůžky pomažeme brusinkovou marmeládou a nazdobíme šlehačkou. Podáváme jako velmi rychlý předkrm nebo na přivítanou pro návštěvu. Ač se může zdát, že suroviny k sobě nepasují, výsledek je chuťově delikátní.

Loštická plněná ryba
Potřebujete: 4 porce ryby (podkovy 2 až 3 cm silné z kapra, štiky či candáta), 200 g tvarůžků, 4 plátky šunky, 100 g slaniny, 200 g žampionů, 1 cibuli, 1 vejce, sůl, pepř, tuk.
Postup: Na slanině osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a podusíme. Poté vmícháme vejce. Vymaštěný pekáč vyložíme plátky šunky, na ně umístíme jednotlivé porce osolené a okořeněné ryby, dutinu v podkově vyplníme připravenou směsí, všechno poklademe tvarůžky a upečeme.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.