Pomerančová kůra nemusí do koše: Zkuste tyhle zaručené tipy

Pomeranč je zdravý, šťavnatý a dobrý a v období chřipek a nachlazení víc než potřebný. Ale hodit se vám může i jeho kůra! Rozhodně ji nevyhazujte a vyzkoušejte následující fígle.
Provoní lednici... Oloupejte pomeranč tak, aby kůra měla větší, nejlépe dvě až tři části. Ty pak rozmístěte do lednice. Pomerančové aroma neutralizuje nepříjemný zápach.
...i šatní skříň Kůru důkladně vysušte, nakrájejte na malé kousky a naplňte jimi látkové pytlíčky nebo ubrousky. Rozmístěte je mezi poskládané oblečení nebo rozvěste mezi pověšené bundy a kabáty.
Vysušenou kůru rozmixujte a smíchejte ji se stejným množstvím bílého jogurtu. Do kašičky nakapejte 5 kapek citronu a rozmíchejte. Naneste na pleť a nechte působit 15 – 20 minut.
Vypořádá se s mastnotou Jaký je nejlepší přírodní čistící prostředek? Směsí rozmixované pomerančové kůry s octem naplňte rozprašovač a posříkejte jí skvrny a mastnostu v kuchyni, nechte chvíli působit a vyčistěte.
Základ pro svíčku
Odkrojte z pomeranče kůru tak, aby vám vznikla mistička. Nechte v ní i trochu bílé dřeně a uprostřed z ní vytvořte knot. Poté kůru naplňte olivovým nebo řepkovým olejem a knot zapalte.
Pohlcovač vlhkosti
Máte v hnědém cukru hrudky, protože vám navlhnul? Dejte k němu kousek pomerančové kůry, která spolehlivě pohltí vlhkost a cukr bude zase sypký.
Vyžene zápach z bot
Do dvou kusů pečicího papíru vložte pomerančovou kůru a tu pak dejte do obou bot. Nechte působit alespoň 24 hodin.
Na dezerty i na mlsání
Chcete dodat doma připraveným dezertům šmrnc? Ozdobte je kandovanou pomerančovou kůrou.
POTŘEBUJETE: Kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, 100 g cukru, 100 ml vody, špetku kyseliny citronové a lžičku medu.
POSTUP: Kůru nakrájejte na nudličky, nechte přejít ve vodě varem, sceďte a nechte vystydnou a znovu celé opakujte. Poté vložte kůru do cukerného rozvaru připraveného ze zmíněných ingrediencí, povařte, nudličky osušte a obalte v cukru nebo v čokoládové polevě a nechte zatuhnout. Samozřejmě můžete kandovanou kůru mlsat i jen tak.
Tip Aha!: Jak oloupat pomeranč?
Tři řezy a je to! Stačí jednoduché tři řezy. Ostrým nožem odkrojte vrchní a spodní část pomeranče a pak řízněte podélně (od vrchu dolů). Poté pomeranč rozdělejte jako harmoniku a vyloupejte jednotlivé měsíčky.