Téměř zázračný vitamín C. Nejlepší je ten přírodní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Téměř zázračný vitamín C. Nejlepší je ten přírodní!

 (Shutterstock)

Není sice jediným vitamínem, bez něhož nemůže lidský organismus dost dobře fungovat, je ale tím nejčastěji zmiňovaným – i malé děti vědí, proč je dobré jíst pomeranče nebo kiwi. Málokdo už ale tuší, že často propagované citrusy nejsou zdaleka nejbohatším zdrojem tohoto vitamínu. Některé plody jsou proti nim doslova vitaminovou bombou. A odborníci stále tvrdí: nejlepší je pro tělo právě vitamin konzumovaný v přirozené podobě. Kde ho tedy najdete nejvíce?

I když nejsou citrusové plody tím nejbohatším zdrojem vitamínu C, rozhodně to neznamená, že nemá smysl je konzumovat. Jsou-li čerstvé a zralé, pak jsou dobrou volbou. Takže dál mačkejte do čaje citróny, pijte vodu s citrónem či limetkou, loupejte pomeranče, mandarinky. Jsou ale i jiné cesty, jak se nadopovat zdravím.

Z CIZÍCH KRAJŮ
Některé exotické druhy ovoce na české stoly přišly teprve nedávno. V zemích svého původu jsou označovány málem jako zázračné. Jejich názvy působí čarovně stejně jako tvary. Mezi tyto plody patří např. kaki, lahodné šťavnaté ovoce tvarem připomínající rajče, které má obvykle sytě oranžovou barvu. Jako elixír života či dlouhověkosti je označováno ovoce goji, a to nejen pro obsah „céčka“. Téměř na pomyslném vrcholu co do obsahu vitamínu C stojí exotická guava. Její plody chutnají jako směs hrušek, kdoulí a fíků. Přesahuje v obsahu céčka pomeranče více než třikrát.

DOMÁCÍ ZDROJE
I v našich zeměpisných šířkách ovšem existují hotové vitamínové bomby. Céčka prý více než citrusové plody obsahuje např. rakytník řešetlákový. Na tento vitamín jsou bohaté plody šípků – růže šípkové, neméně plody rybízu – černého, bílého i červeného, a také angrešt, jahody, paprika, rajčata, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl nebo třeba brambory.

NEVAŘIT!
Pokud hodláte soustavně konzumovat vitamínové bomby v podobě ovoce a zeleniny bohaté nejen na vitamín C, pak nezapomeňte: vitamíny, ale mnoho dalších důležitých látek, které obsahují, se ničí delším vařením. Pro dostatečný přísun nejen „céčka“ je tak vhodné konzumovat ovoce a zeleninu ideálně čerstvé.

PROČ HO POTŘEBUJEME?
O nepostradatelnosti vitamínu C pro lidský organismus se ví dlouho. Již v 18. století byl prokázán jeho účinek v léčbě kurdějí. Dnes víme, že přispívá mimo jiné ke správné funkci imunitního a nervového systému, ke snížení únavy, podporuje celkovou vitalitu organismu, ale má také např. vliv na zdraví kloubů.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ
EXOTICKÉ BOMBY:
GOJI (plody kustovnice čínské) – červené bobule obsahují více vitamínu C než pomeranč a více betakarotenu než mrkev. Na vlákninu jsou sedmkrát bohatší než jablko.
KAKI – obsahuje různé vitamíny, ale i vlákninu a důležité minerální látky. Vitamín A je nutný pro vývoj lidského plodu a růst malých dětí. Vláknina podporuje pohyb střev, pektin pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. S plody se ale do těla dostávají také důležité aminokyseliny, fosfor a lykopen, což jsou antioxidanty oddalující procesy stárnutí.
GUAVA – kromě vitamínu C je v ní obsaženo i množství vitamínů skupiny B, vitamín E, dále vápník, fosfor, hořčík, železo a draslík. Bohatá je i na stopové prvky jako zinek, měď a mangan. Guava pomáhá mimo jiné ke snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ
Z NAŠICH LUK I ZAHRAD:
PLODY ŠÍPKU (růže šípkové) – bohatý zdroj vitamínu C, karotenu, vitamínů skup. B, K a flavonoidu rutinu. Obsahují pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice.
RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ – obsahuje mnohonásobně více vitamínu C než citrusy, a navíc všechny v tucích rozpustné vitamíny A, B, D, E, K. Je bohatý i na spousty dalších látek působících příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy, rutin, kvercetin nebo kemferol, dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.
RYBÍZ (černý, bílý, červený) – z u nás pěstovaných bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a vysoký obsah vitamínu C. Plody obsahují i flavonoid rutin, vitamíny skupiny B, karoteny a další antioxidanty, důležité nenasycené mastné kyseliny, třísloviny a pektin.

 

Autor:  Kateřina Matoušová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.