Největší, nejkyselejší i nejaromatičtější aneb Vitaminy v zimě: Nakopnou imunitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 28. ledna 2022

Svátek slaví Otýlie, zítra Zdislava

Největší, nejkyselejší i nejaromatičtější aneb Vitaminy v zimě: Nakopnou imunitu!

Zázračné citrusy
Zázračné citrusy (iStock)

Chladné a nevlídné počasí přeje šíření viróz. Jednou z cest, jak se bránit, je nadopovat se pořádnou dávkou vitaminu C. Tělu samozřejmě nejvíce prospívá ten, který přirozeně získá z potravin, a tak jsou citrusové plody v zimě naším velkým spojencem. Vyznáte se v nich? 

Citron

Charakteristika: Nejznámější z rodiny citrusů, velmi kyselý.

Zdraví: Zvyšuje imunitu, ale pomáhá také při pálení žáhy, škytavce i žlučových kamenech. Stahuje dásně a vyběluje zuby.

Kde nemá konkurenci: V kuchyni. Zbavuje ryby nepříjemného zápachu, používá se k dochucení jídel a strouhaná kůra se používá do moučníků.

Limeta

Charakteristika: Její plody jsou menší, nejsou tak kyselé a neobsahují pecky. Jsou také aromatičtější.

Zdraví: Podporuje trávení, má silné detoxikační schopnosti.

Kde nemá konkurenci: V koktejlech. Osvěžující drinky Mojito, Caipirinha, nebo Cuba libre se bez limety neobejdou. Používá se také k mexickým pivům.

Pomeranč

Charakteristika: Nejoblíbenější citrus k přímé konzumaci.

Zdraví: Zvyšují odolnost vůči chorobám, chrání cévy, mineralizují a mají protialergické, alkalizující a protirakovinné účinky. Zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům.

Kde nemá konkurenci: V marmeládách a je nejoblíbenějším ovocem z citrusů.

Pomelo

Charakteristika: Je to největší citrus, jeho váha dosahuje až pěti kil. Pěstuje se hlavně v Číně, ale taky v Mexiku a USA.

Zdraví: Je zdrojem velkého množství draslíku, železa a manganu. Pomáhá při kocovině, žaludečních obtížích, kašli, zahlenění a při otocích.

Kde nemá konkurenci: Jako zdroj minerálů a jako netradiční potravina v kuchyni.

Grapefruit

Charakteristika: Pravděpodobně vznikly zkřížením pomeranče a citronu. Hořké plody se začaly konzumovat až koncem 19. století, před tím se pěstovaly jako okrasná dřevina.

Zdraví: Povzbuzuje chuť k jídlu, čistí střeva, snižuje riziko rakoviny plic a žaludku, posiluje imunitní systém, působí proti nachlazení a infekcí, podporuje léčbu křečových žil a pomáhá při hubnutí.

Kde nemá konkurenci: Jako pomocník při dietě.

Víte, že...

...další potraviny bohaté na vitamín C je paprika a jablko?

Pozor na léky

Máte je rádi? Raději projděte příbalové letáky léků, které užíváte. Pokud má lék tuto interakci, informace o nevhodnosti grepů je uvedena. Potom si dávejte pozor i na grepové džusy, doplňky stravy, s výtažky grepových jader a pomela. Pokud není informace o grepech zmíněna, lék a grepy můžete.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.