Kysané zelí? Vitamínová bomba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 14. května 2025

Svátek slaví Bonifác, zítra Žofie

Kysané zelí? Vitamínová bomba!

Je nejvyšší čas postarat se o zásobu na zimu!
Je nejvyšší čas postarat se o zásobu na zimu! (Foto scom)

Zvyk nakládat zelí přinesli do Evropy Čingischánovi mongolští nájezdníci. Zelí, které známe jako čínské, nakládali do rýžového octa. Když jim zásoby došly, zkusili totéž se zelím odněkud od Štramberka, a ono to šlo také. Od té doby, tj. od 13. století, nakládáme zelí i my.

Čím kysané zelí prospívá?

Především doslova obřím obsahem vitaminu C, provitaminu A (snižuje cukr v krvi) a řadě antioxidantů, působících preventivně proti rakovinnému bujení. Obsahuje množství vlákniny, která podporuje správnou funkci střev, váže na sebe těžké kovy a chrání střevní mikroflóru. Zelná šťáva pomáhá při léčbě dny a zacelování žaludečních vředů.

Od 13. století, nakládáme zelí i my.

Jak zelí správně naložit?

Hlávky podzimního zelí očistíme, opereme a nakrájíme nebo nakrouháme na hrubší nudličky. Děláme to vždy »přes žebra«, podélně, což oceníme později při konzumaci – zelí se nebude rozpadat. Dno nejlépe kameninové nádoby vyložíme buď listy křenu, nebo vinné révy a nakrouhané zelí na ně klademe ve vrstvách asi pět centimetrů silných. Každou vrstvu zlehka prosolíme a pokmínujeme, můžeme přidat i špetku hořčičného semínka, trochu nakrájené cibule nebo plané jablko – čím tvrdší, tím lepší. Každou vrstvu zelí pořádně stlačíme, abychom z ní dostali vzduch. Plnou nádobu uzavřeme prkénkem, na které položíme větší kámen. Umístíme na teplé místo, počkáme šest týdnů a jíme.

Jak se zelím zacházet?

• Z nádoby ho vybíráme vždy buď rukou, nebo dřevěnou vidličkou. Jinak by zelí mohlo oxidovat.
• Dbáme na to, aby zelí bylo vždy potopeno ve šťávě, jinak hrozí zahnívání.
• Pokud šťávu pijeme, doléváme ji okamžitě zchlazeným solným roztokem – převařenou a osolenou vodou.
• Na jaře zbytek zelí přeložíme do sklenic a sterilizujeme. Zabráníme tak jeho změknutí.

Kysané zelí? Vitamínová bomba!

Jak se zelím v paneláku?

I když ne každá hospodyně vydrží mít v kuchyni nádobu, ve které kysá zelí a šíří kolem sebe nezaměnitelný odér, vyplatí se to. Do pětilitrového kameninového hrnce nakrouháme šest kilogramů zelí, prosolíme 100 gramy soli, přidáme 10 gramů celého kmínu a jednu menší nakrájenou cibuli (80 gramů). Po pěti – šesti týdnech kvašení zelí přemístíme do chladu a začneme používat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry