Na horách azuro, v nížinách pochmurno: Inverze spolkla Vrchlabí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na horách azuro, v nížinách pochmurno: Inverze spolkla Vrchlabí!

13. února 2018 Na vrcholcích Krkonoš bylo sluníčko, Vrchlabí leželo pod inverzní pokličkou.
13. února 2018 Na vrcholcích Krkonoš bylo sluníčko, Vrchlabí leželo pod inverzní pokličkou. (Foto pro Aha! – Zdeněk Horák)

Husté mraky připomínající vodní hladinu zalily krkonošské Vrchlabí. Stačilo ale vystoupat vzhůru do kopců nad městem, dostat se nad inverzní pokličku a člověk si mohl užívat sluníčka a modré oblohy. 

Sluncem zalité vrcholky našich nejvyšších hor a zároveň mlhu a šeď pod nimi byly vidět z vrchlabského kopce Ovčák. Zachytit neobyčejný okamžik se podařilo fotografovi Zdeňku Horákovi. Inverze, kterou lze jinak nazvat i převrácením či zvratem, se podle meteorologů objevuje nejčastěji od listopadu právě do února. Fotograf ale letos potřeboval značné štěstí, aby ji vyfotil. Dny, kdy nad údolími zapadla inverzní poklička, se se daly spočítat na prstech jedné ruky.

„Inverzí tento rok tolik nebylo, protože převládalo západní proudění s přechody frontálních systémů. Loni v lednu jsme inverzních dnů v nížinách měli až čtrnáct,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová. Nynější inverzní počasí podle ní skončí už dnes.

Nebezpečná krása

Inverze vniká, když se nad chladný vzduch z údolí nasune teplá vzdušná masa, která pod sebou uzavře oblaka a mlhu jako poklička. Rozhraní sice vypadá krásně, ale při inverzi je výměna vzduchu velmi špatná a v ovzduší se kupí škodliviny a smog. V Česku trápí inverze hlavně pro Ostravsko, které se nachází mezi horskými dvěma masívy – Jeseníky a Beskydy, a pak také Podkrušnohoří.

13. února 2018 Na vrcholcích Krkonoš bylo sluníčko, Vrchlabí leželo pod inverzní pokličkou.

Mrazivé ráno

Pořádně mrazivé ráno zažilo Česko v noci na včerejšek. Pořádná zima byla hlavně v tradičních mrazových kotlinách na západě republiky. Na Jizerce v Jizerských horách klesla teplota na –21 °C, jen o dva stupníky tepleji bylo na Šindelové na Sokolovsku.

Jak bude dál?

Dnes: polojasno, večer v západní polovině Čech slabé sněžení, den 0 až +4 °C, na horách –3 °C.

Zítra: zataženo, sněžení nebo déšť se sněhem, noc –5 až 1 °C, den 2 až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku 0 až 4 °C. 

Sobota: oblačno, místy déšť se sněžením, noc –6 až –2°C, den 1 až 5 °C.

Neděle: oblačno, sněhové či dešťové přeháňky, noc –7 až –3 °C, den 1 až 5 °C.

Smrkáte? Možná máte alergii! Vzduchem lítá pyl

Teče vám z nosu a domníváte se, že jste se nachladili? Na vině může být alergie. I když panuje typické únorové počasí, vzduchem už létají pylová zrna.
„V ovzduší se objevují v malém množství pylová zrna olše, ve větších koncentracích byla zaznamenána pylová zrna lísky,“ říká Bohumil Kotík ze Státního zdravotního ústavu, kde je monitorovací stanice. Alergici tak nemají klid ani v zimě. V jednom metru krychlovém metru vzduchu naměřili až 19 pylových zrn lísky. Obtíže může způsobit už množství deseti zrn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.