Udeří mráz až –20 °C, ale... Volavky už cítí jaro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Udeří mráz až –20 °C, ale... Volavky už cítí jaro!

Načechrej si peří a teď poletím pro rybičku já.
Načechrej si peří a teď poletím pro rybičku já. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Bude zima, bude mráz... Bude, ale jen pár dnů. Pak přijde jaro a vědí to i volavky, které v Praze už zahnízdily a starají se o snesená vejce.

Volavkám je fuk, že mohou teploty podle meteorologů klesnout až na –20 °C. V hnízdech, která si volně žijící ptáci vybudovali v pražské zoo, už lze zahlédnout dvě až čtyři nazelenalá vajíčka.  „Na naše zimy jsou adaptované. Načepýří peří, aby udržely tělesnou teplotu, a šance, že dokážou zahřívat i vajíčka, je velká,“ říká zooložka Romana Anděrová. Podle ní volavkám suchý mráz vadí méně, než kdyby bylo tepleji a sněžilo. „Nemají nesmáčivé peří. Promokly by a stěží by hnízdo s vejci udržely v teple,“ vysvětluje.  Důležité také je, že Vltava v Praze nezamrzá, a tak mají potravu. Mláďata by se mohla začít líhnout od poloviny března.


Zdravící rituál
V sezení a v péči o mláďata se samička se samcem střídají. Protože jsou všechny volavky zbarveny stejně, mají partneři zdravící rituál, aby věděli, že se k hnízdu neblíží cizí pták. Při návratu vždy přináší buď klacíček jako příspěvek na hnízdo, nebo rybku. Poznají se také podle pokřiku.

Zahřívám, můžeš letět.


Teplotní šok
Zatímco nadcházející týden bude nejmrazivějším z letošní zimy, první březnový víkend už bude podle Dagmar Honsové z Meteopressu jarní. Teploty se vyšplhají až na 10 °C.

Ten zelený odstín se nám ale povedl.


Jak bude?
Dnes: –2 až 2 °C
Sobota: –13 až –5 °C / –4 až 0 °C
Neděle: –16 až –8 °C / –7 až –3 °C
Pondělí: –16 až –8 °C / den –8 až –4 °C
Úterý: –16 až –8 °C / –8 až –4 °C
Středa: –14 až –6 °C / –8 až –4 °C
Čtvrtek: –14 až –6 °C / –5 až –1 °C

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.