Výhled meteorologů na konec letošní zimy: Jaro dorazí o 3 týdny dřív! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Výhled meteorologů na konec letošní zimy: Jaro dorazí o 3 týdny dřív!

Jaro oficiálně letos přijde 20. března
Jaro oficiálně letos přijde 20. března (archiv Blesku)

Smutná zpráva pro milovníky zimních sportů, dobrá zpráva pro ty, kteří se nemohou dočkat jara. To si letos pospíší. Mělo by dorazit za necelé dva týdny a vlády se nepustit.

Klimatologické modely podle meteoroložky Dagmar Honsové zatím naznačují, že zima skončí s posledním únorovým dnem. Sluníčka nejspíš vzhledem k oblačnosti mnoho nebude a rozhodně nám přijdou vhod deštníky, ale větší mrazy neukazují. „Březen by měl být ve střední Evropě výrazně teplotně nadprůměrný v porovnání s dlouhodobým normálem, který je pro Českou republiku 2,9 °C,“ říká Honsová.

Předběžné prognózy ukazují, že podobně netradiční by měl být i duben. Kdo si chce letos užít ještě bílé stopy, neměl by otálet. My ostatní bychom měli pamatovat na radu odborníků: I když jarní slunce zasvítí, pod jeho paprsky stále profukuje chladný vítr.
Jediný zimní únor?

Skutečně zimním měsícem bude za letošní zimu zřejmě únor, protože leden a prosinec byly teplotně výrazně nadprůměrné. Loni to bylo naopak. Mrazivý leden a teplý únor, na jeho konci meteorologové naměřili i 22 °C. Zima se pak vrátila na přelomu března a dubna a trvala skoro až do jeho konce.

Víte, že...

...jaro oficiálně letos přijde 20. března v 17:16 hodin, kdy nastane jarní rovnodennost?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.