Suchá zima, léto bez vody? Naopak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Suchá zima, léto bez vody? Naopak!

Nejvíc sněhu je na Labské boudě v Krkonoších.
Nejvíc sněhu je na Labské boudě v Krkonoších. ( Foto lookr.com Infografika Aha!)

Teploty nad nulou, o sněhu si můžeme nechat v nížinách jen zdát. Tak vypadá letošní zima. Zahrádkáři i zemědělci se děsí sucha. Zatím ale není podle meteorologů důvod. Studny se plní, prameny sílí.

Zima je skutečně teplá, ale rozhodně není suchá. Naopak! Ve skutečnosti padá více srážek než obvykle. „Zatím převládá západní proudění, které k nám přináší vlhký oceánský vzduch a s ním i déšť,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová. Navíc díky tomu, že nemrzne, se voda do půdy dobře vsakuje. Na horách pak leží asi o třicet procent méně sněhu než obvykle, přesto je ho ale relativně dost. Pod bílou pokrývkou je většina hraničních hor i část Vysočiny. Nejvyšší závěj je na Labské boudě v Krkonoších, na výšku má 192 cm.

Loni bylo hůř

Touto dobou panovalo minulý rok na většině území Česka sucho a mírně mrzlo. Aktuálně jsou stavy podzemní vody dokonce místy nadprůměrné. Sucho je jen na jižní Moravě. Podle hydrologa Jana Daňhelky z Českého hydrometeorologického ústavu ale zatím nelze s jistotou potvrdit, že sucho v létě nehrozí. „Na takové prognózy je zatím brzo. Může přijít suchý únor nebo březen a situace se změní,“ vysvětluje hydrolog. Vyprahlé prázdniny roku 2014 by se ale letos opakovat neměly.

Takto vypadala situace loni.
Jak bude?

Dnes: oblačno, občas déšť, den 3 až 7 °C, na západě Čech kolem 3 °C, na horách kolem -1 °C.
Zítra: oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, noc -3 až 1 °C, den 1 až 5 °C.
Sobota: oblačno, sněhové přeháňky, noc -4 až 0 °C, den 0 až 4 °C.
Neděle: oblačno, sněhové přeháňky, noc -5 až -1 °C, den 0 až 4 °C.
Pondělí: oblačno, přeháňky, místy sněhové, noc -8 až -1 °C, den -2 až +2 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.