Jaké bude počasí a jak dokážou zvířata přežít silný mráz? Příroda je vybavila zlepšováky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jaké bude počasí a jak dokážou zvířata přežít silný mráz? Příroda je vybavila zlepšováky!

Divocí koně odchovávají na sněhu i svá hříbata.
Divocí koně odchovávají na sněhu i svá hříbata. (Foto ara)

Bundy, čepice, rukavice, šály... Tak se my lidé bráníme proti mrazu. Do souboje se zimou příroda zvířata vybavila mnohem lépe. Ta, která nemohou spát v úkrytu nebo odletět na jih, jsou rafinovaně chráněna. 

Zvířata v našem pásmu si pro mrazivé a sněhem zaváté dny uloží především dostatek podkožního tuku. „Přelínají nebo přepeří do hustšího šatu. Ten bývá často světlejší. Zvířata jsou tak na sněhu lépe maskována. Proto v této době uvidíme srnce šedivé a ne rezaté jako v létě,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Savcům zhoustne podsada a tepelně je lépe izoluje. Krycí srst, která funguje jako kabát, naroste delší, aby se zvířatům nedostal sníh nebo déšť k tělu. Dalším zateplovacím kouzlem je zježení chlupů. „Mezi nimi se tak zadržuje vzduch, který rovněž izoluje tělo před chladem,“ objasňuje zooložka.

Severští psi

Pro obyvatele extrémnějších krajin má příroda další zlepšováky. Uši mají dobře osrstěné, stejně tak tlapy, na kterých mají chlupy i mezi polštářky, aby jim neomrzaly. Huňatý ocas je patřičně dlouhý nikoliv pro parádu, ale proto, aby si jím pes mohl v případě potřeby překrýt čenich.

Lední medvědi

Lední medvěd si udržuje stálou tělesnou teplotu díky tomu, že jeho chlupy jsou duté a vzduch v nich působí jako tepelný izolátor. Navíc když svítí slunce, bílé chlupy usměrňují paprsky k jeho černé kůži, která pohlcuje teplo. Delší krycí chlupy tvoří pak vodotěsnou vrstvu, takže ani při plavání v ledové vodě se jejich kůže nenamočí.

Koně

I koně, žijící v chladnějších zeměpisných šířkách, mají v zimě hustou, vlnitou a krátkou podsadu a vrchní vrstvu dlouhých, tuhých krycích chlupů. Je-li sucho, ježí se, zadržují vzduch a ten izoluje tělo. Při dešti se mastné krycí chlupy formují do malých trojúhelníků, otočených špičkou dolů, z nichž odkapává voda, a nemůže tak podsadu promáčet.

Tučňáci

Tučňáci se tulí. Odborníci to nazývají sociální termoregulace. Stejně jako některá další zvířata se v nejchladnějších měsících roku shlukují k sobě. Uprostřed bývají nejčastěji mláďata, která tak skupina chrání před mrazem.

Víte že...

...na jihozápadě Francie byl objeven zatím nejstarší chlup, který dokazuje, že už před 100 miliony lety byla srst savců natolik dokonalá, že se během evoluce již nemusela dále vyvíjet?

Meteorologové: Mírně se oteplí

Zatím nejmrazivější noc letošní zimy prožilo Česko v noci na včerejšek. V Jizerských horách klesla teplota až na –25,6 °C. V nejbližších dnech se mírně oteplí. Noci budou nadále mrazivé, ale denní teploty se budou šplhat mírně i nad nulu. Meteorologové ale očekávají na jihu Česka sněžení. Napadne podle nich pět až deset centimetrů většinou mokrého sněhu, na Českomoravské vrchovině až 15 cm. Na jižní Moravě se zpočátku objeví i déšť se sněhem. Mokrý sníh může lámat stromy, varují meteorologové.

Jak bude

Dnes: den –1 až 3 °C.
Čtvrtek: noc –9 až –1 °C, den –1 až 3 °C.
Pátek: noc –11 až –3 °C, den –2 až 2 °C.
Sobota: noc –10 až –2 °C, den –1 až 3 °C.
Neděle: noc –10 až –3 °C, den –2 až 2 °C.
Pondělí: noc –8 až 0 °C, den –2 až 2 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.