Velký rádce Aha!: Úspěšné hubnutí podle počasí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký rádce Aha!: Úspěšné hubnutí podle počasí

Cítíme-li se příjemně a není nám zima ani horko, je ztráta energie refrigerací téměř nulová.
Cítíme-li se příjemně a není nám zima ani horko, je ztráta energie refrigerací téměř nulová. (profimedia.cz)

Řešíte, jak shodit kila navíc? Vezměte si na pomoc počasí! Jeho nepřízeň vám hraje do karet. Čím mrazivěji, větrněji nebo čím větší hic, tím lépe.

Jev, díky kterému snáze shodíme přebytečná kila, meteorologové nazývají refrigerace. „Jedná se o množství tepla, které vydáváme na udržení tělesné teploty, jestliže se nacházíme v chladnějším nebo teplejším prostředí,“ vysvětluje Dagmar Honsová z Meteopressu. Cítíme-li se příjemně a není nám zima ani horko, je ztráta energie refrigerací téměř nulová. Jak prakticky tento jev využít při hubnutí?

S dlouhými vycházkami nečekejte na jaro a vyrazte hned, dokud je zima a mráz. „Tělo v těchto dnech musí vydat mnohem větší energii na udržení své stálé teploty,“ vysvětluje Honsová. Hubnout snadněji lze ale ze stejného důvodu i v parném létě. „Energii v horku spotřebováváme na produkci potu, který nás při svém odpařování z kůže ochlazuje,“ dodává.

Dagmar Honsová z Meteopressu

Vítr mění pocit

Využijte i větru. Také on je pro spalování naší energie vítaným pomocníkem. „Pokud jeho rychlost dosahuje alespoň 8 m/s, vnímáme okolní teplotu jako výrazně nižší než ve skutečnosti ukazuje teploměr,“ objasňuje Honsová další z projevů působení refrigerace na naše tělo.

Spalte svačinu

Procházka při chladnějším a větrném počasí nebo naopak při teplotách nad 28 °C nás stojí více energie než ta samá cesta při 20 °C. Při hodině a půl dlouhém špacíru ve větru se náš energetický výdej zvýší přibližně o 400 až 450 kilojoulů, tedy např. o kelímek bílého jogurtu nebo dvě jablka. Jinými slovy vydáte díky počasí celou svačinu.

Ovlivňuje chuť

Charakter počasí ovlivňuje i naši chuť k jídlu. Pokud prší nebo sněží, máme větší chuť na kyselé. Jestliže se vědomě nekrotíme, zatažená obloha se projeví na naší vyšší spotřebě sladkého. Při vysoké vlhkosti vzduchu nakupujeme více nápojů, a to nejen vod a minerálek, ale i kalorického piva či limonád.

Čeká nás sněžení

Mírný a slabý vítr, který nás v následujících dnech čeká, z nás kila strhávat nebude, ale určitě nám i nadále bude se spalováním enegie pomáhat chlad. Bude polojasno až oblačno, místy sněžení, déšť se sněhem a mlhy.

Jak bude?

Dnes: den –4 až 3 °C.
Pátek: noc –7 až –3 °C, den 0 až 4 °C.
Sobota: noc –10 až –3 °C, den 0 až 4 °C.
Neděle: noc –11 až –3 °C, den 0 až 4 °C.
Pondělí: noc –6 až –2 °C, den 1 až 5 °C.
Úterý: noc –6 až –2 °C, den 0 až 4 °C.
Středa: noc –5 až –1 °C, den –1 až 3 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.