Speciál Aha!: Štóla z pohraničí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Speciál Aha!: Štóla z pohraničí

Sleďový salát
Sleďový salát (Foto Aha! – Helena Lacinová, scom)

Na severu Čech je patrný, co se týká štědrovečerní tabule, i německý vliv. Přes hranice je to z Krušných hor kousek. A není od věci tyto recepty vyzkoušet.

Vánoční štóla
Tradiční německá štóla se připravuje i v českém pohraničí. Recepty se liší podle oblastí, takhle ji připravuje Mirka Rybková z Jirkova.

Potřebujete: 750 g polohrubé mouky, 150 g másla do těsta a 50 g na pomazání, špetku soli, cukr, 380 g rozinek (nebo 250 g sultánek), 150 g sladkých mandlí, 50 g hořkých mandlí, 60 g kandované pomerančové kůry, 180 g kandované citronové kůry, 5 lžic rumu, 70 g kvasnic, ¼ l mléka. Na posypání 50 g moučkového cukru, strouhanou kůru z jednoho citronu, vanilkový cukr.
Postup: Začneme kváskem v samostatné misce. Ten vyrobíme smícháním vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru, špetku soli, 2 lžičky polohrubé mouky a zamícháme. Necháme kvasit asi 30 minut. Je dobré předtím nahřát mouku. Například na minutu v mikrovlnné troubě. Do mísy vsypeme zbytek ingrediencí, kromě kvásku, másla a vanilkového cukru. A hněteme. Postupně do dobře promíchané směsi vmícháme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr. A znovu dobře promícháme. Navrchu poprášíme polohrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Těsto pak položíme na vál posypaný polohrubou moukou a zpracujeme do tvaru rozpláclého knedlíku. Případně rozdělíme a uděláme štóly dvě. Na plechu štólu necháme ještě 20 až 30 minut znovu kynout. Pečeme cca 40 minut při 130 až 150 °C. Ještě horkou namažeme rozpuštěným máslem a ihned silně posypeme moučkovým cukrem. Vychladlou zabalíme do alobalu a necháme na chladném místě uležet čtrnáct dní.

Bramborový teplý salát
Teplý bramborový salát se připravoval na obou stranách Krušných hor. Lidé si ho podle chuti přizpůsobovali. „Můj děda Josef Franz původně německý recept vylepšil o jablka. Salát je křehčí. Tradice se drží v rodině několik generací,“ popisuje redaktorka Aha! Helena Lacinová.

Potřebujete: 750 g brambor, 2 jablka (střední a lehce nakyslá), 3 nakládané okurky (menší), 2 červené cibule (střední), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce oleje, 1 a ½ lžíce octa.
Postup: Brambory uvaříme ve slupce a ještě za tepla je oloupeme. Nakrájíme na kostičky (při slavnostnějších příležitostech), případně použijeme šťouchadlo. Přidáme na kostičky nakrájená jablka, okurky a cibuli na slabá půlkolečka. Dochutíme podle rozpisu, promícháme a podáváme. Lze ozdobit čerstvou petrželkou a pažitkou. Je výtečný k opečené vinné klobáse i řízku.

Sleďový salát
Rodiny, které mají na úpatí Krušných hor kořeny, po vysídlení na konci války jich je minimum, připravují stále na Štědrý den jako jeden z chodů sleďový salát. Pověra o něm říká, že na stole být musí, protože nosí do domu peníze.


Potřebujete: 300 g sleďových matjesů, 2 malé cibule, 2 nakládané okurky, ½ lžičky hořčice, 2 polévkové lžíce octa, kuličku nového koření.
Postup: Sledové matjesy nakrájíme na malá sousta, přidáme nadrobno nakrájené cibule, nakládané okurky a koření. Je třeba nechat nejméně tři hodiny odležet.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.