Speciál Aha!: Vánoční recepty ze Středočeského kraje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Speciál Aha!: Vánoční recepty ze Středočeského kraje

Babiččino staročeské linecké
Babiččino staročeské linecké (Foto Aha! – D. Černovský, scom, Profimedia.cz)

Prezident osvoboditel Tomáš Garrigue Masaryk (†87) jedl prý střídmě a nebyl vůbec vybíravý. I když nějaké libůstky měl. Miloval švestkové knedlíky a také cukroví, které po něm nese název. Říká se, že recept měl od své maminky...

Masarykovo cukroví
Potřebujeme: 200 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů, 1,5 lžíce holandského kakaa, 320 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 1 až 2 žloutky, 220 g másla, moučkový cukr na obalení.
Postup: Vlašské ořechy namočíme do chladné vody na dvě hodiny, pak nahrubo nasekáme. Přimícháme zbytek surovin včetně celých nebo půlených lískových ořechů a ručně zpracujeme těsto. Z něj vytvarujeme válečky asi čtyři centimetry v průměru. V lednici nebo v mrazáku necháme ztuhnout. Potom válečky nakrájíme na kolečka a ta vyrovnáme na plech ideálně vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180° zhruba 8 až 10 minut. Po vyjmutí a vychladnutí obalíme ve vanilkovém moučkovém cukru.

Vánoční jáhlová polévka s kapustovým svítkem
Potřebujeme (na 4 porce): 150 g jáhel, 100 g petržele, 2 stroužky česneku, 1 lžíci sádla, 1 malou cibuli se slupkou, sůl, 2 hřebíčky, pepř, 50 g mrkve, 0,5 l vody, 100 ml mléka, nať petrželky. Kapustový svítek: 250 g kapusty, sůl, pepř, 2 vejce, strouhaný muškátový oříšek, 100 ml smetany, 3 vejce, 2 lžíce dětské krupičky. Postup: Předem namočené jáhly (alespoň na čtyři hodiny) uvaříme doměkka. Petržel a mrkev nastrouháme a krátce orestujeme na sádle. Česnek utřeme, cibuli ve slupce omyjeme, zapíchneme do ní dva hřebíčky a vše přidáme k orestované mrkvi a petrželi. Zalijeme vodou a uvaříme. Cibuli vyjmeme, přisypeme měkké jáhly a umixujeme. Pak přilijeme trochu mléka, znovu provaříme a dochutíme. Kapustu zbavíme vrchních listů, rozdělíme ji na čtvrtky, vykrojíme košťál, vložíme do vařící vody a pět minut blanšírujeme. Pak ji vyjmeme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasekáme. Umícháme vejce, smetanu i krupičku a přidáme kapustu. Směs okořeníme, osolíme, nalijeme na vymaštěný plech a zapečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí rozdělíme svítek na čtverečky a položíme je na povrch polévky. Pokrm zdobíme petrželkou.

Babiččino staročeské linecké
Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 130 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, nastrouhaná kůra z ½ citronu, 1 vanilkový cukr, višňovou marmeládu.
Postup: Z mouky, cukru, másla, vejce, nastrouhané citronové kůry a vanilkového cukru vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Jednu část vykrojíme plnou a do druhé vykrojíme doprostřed malé kolečko. Tedy půl na půl. Pečeme cca 15 minut, necháme vychladnout a spojujeme marmeládou, kterou dáme na část bez otvoru a přitlačíme díl s otvorem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.