Adolf Zeman (85) peče zákusky neuvěřitelných 70 let: TO JE MISTR českých věnečků!
Víte, kdo zná v Česku jako jediný dokonale tajemství prvorepublikového cukroví? Adolf Zeman (85) z Brna. Muž, který denně peče zákusky už neuvěřitelných 70 let!
Svůj první fondán umíchal v roce 1948, ve svých 14 letech jako tovaryšské ucho. Od té doby prakticky neopustil kuchyni. Nejvíce času prožil ve vyhlášené Zemanově cukrárně, nejdéle nepřetržitě fungujícím podniku svého druhu v Brně. A její šéf, kdyby nebyl skromný a vědělo se to o něm, by mohl směle kandidovat do světové Guinnessovy knihy rekordů jako nejdéle sloužící cukrář všech dob!
Mlsali i prezidenti
Unikátní bonus navíc: na jeho pamlscích si pochutnali všichni tři čeští prezidenti – Václav Havel (†75), Václav Klaus (77) i Miloš Zeman (73). Nejmlsnější byl prý cukrářův jmenovec, nejzvědavější co do zákulisí cukrářské výroby pak manželka prvního porevolučního prezidenta, paní Dagmar (65).
Legendární věneček
Majstrštyk pana Zemana je žloutkový věneček. Přesnou recepturu nedá z ruky, střeží ji jako oko v hlavě. Dodnes také věnečky denně osobně peče. „Přátelé se diví, proč pořád pracuji. Mám ale zodpovědnost za 20 lidí. Musím udržovat podnik denně v chodu tak, aby šlapal a brzy jej mohl ode mne převzít vnuk,“ svěřil se Aha! Adolf Zeman.
Jak se proměnily chutě lidí?
K Zemanovi chodí mlsat kremrole, dortíky či kávu běžně pět rodinných generací. „Nedávno mne zastavila paní. Vodívala ji sem babička, pak maminka. Pak chodila sama s manželem, dětmi a teď jednou týdně vodí vnuka. Prý sem chodí vzpomínat na mládí, před očima jí běží život,“ prozradil pan Zeman. A jak se měnily chutě? „Dnes mají lidi víc v oblibě ovocné zákusky. Musí být ale s čerstvým ovocem,“ tvrdí mistr cukrář.
Legendární věnečky
Přesný recept střeží Adolf Zeman jako oko v hlavě a neprozradí ani detailní výrobní postup. „Základem jsou ale vždy jen čerstvé suroviny, hlavně máslo. Žádné náhražky ani dochucovadla. Věneček má také dvojnásobnou hmotnost, než obvykle bývají,“ prozradil muž, který také toto cukroví osobně peče. „Každý den čerstvé, máme spočítáno, kolik jich lidi denně snědí,“ usmívá se.
Víte, že...
...Adolf Zeman chtěl po Sametové revoluci podnik koupit? Město Brno mu jej tehdy neprodalo, prý by jej obratem »střelil« Asiatům. „Copak může být v těchto prostorách něco jiného než kavárna s cukrárnou?“ dodnes kroutí hlavou cukrář.