Jana (34): Náš cupcake? To je exploze chutí!

Je cílevědomá a úspěšná, sny mění v realitu takřka lusknutím prstu a působí dojmem nevyčerpatelného zásobníku energie. Jana Fišerová (34) v životě už několikrát začínala od »píky«, přesto se nových výzev nikdy nezalekla. V roce 2004 odešla studovat do Velké Británie a dlouhých 14 let byla částečně odříznutá od rodiny i přátel. Teď se však rozhodla do vlasti vrátit ve velkém stylu. Spolu s maminkou, bratrem a budoucí švagrovou si otevřela pekárnu, kde připravují cupcaky a cheesecaky, které jsou podle Jany vůbec ty nejlepší v republice!
Jana studovala podnikovou ekonomiku a management na Technické univerzitě v Liberci, když Česká republika v roce 2004 vstoupila do Evropské unie. S otevřením hranic se naskytly nové možnosti uplatnění. Jedna taková čekala i na Janu. „Dostala jsem možnost získat stipendium na univerzitě v britském Huddersfieldu,“ vysvětluje sympatická blondýnka. „Původní plán byl, že vycestuji na rok a pak se vrátím zpět do vlasti, abych dokončila magisterské studium. Když jsem ale získala stipendium na University of Leeds, jedné z deseti nejlepších vysokých škol ve Spojeném království, rozhodla jsem se zůstat a ve studiu pokračovat tam.“ Do zahraničí tehdy odjížděla s cílem získat nové zkušenosti a procvičit si angličtinu. Ani ve snu by ji nenapadlo, že o sedm let později získá v cizí zemi doktorát. „Nejtěžší pro mě na začátku bylo to odloučení od rodiny a přátel. V roce 2004 nebyly hovory ani lety z Česka do Británie úplně finančně dostupné. Musela jsem se spokojit s jedním desetiminutovým telefonátem s rodinou týdně,“ dodává Jana. „Postupem času si ale zvyknete a díky rozvoji technologií bylo odloučení od rodiny stále snazší a snazší.“
Byla to souhra náhod
Pobyt v Británii ji doslova vyškolil, a to nejen při studiu. Aby byla finančně soběstačná, musela Jana vystřídat hned několik brigád: zprvu uklízela posluchárny na univerzitě, poté pracovala v kavárně a maloobchodě. Během doktorského studia pak sama začala přednášet. Dnes vede kurzy o výzkumných metodách v byznysu na stadionu fotbalového klubu v Manchesteru. Ačkoli se Janě v Británii nebývale dařilo, stále častěji přemýšlela o návratu do vlasti. Uvažovala o koupi nemovitosti v České republice, a navíc ji velmi lákalo vlastní podnikání. „Ve stejné době začala být maminka, která je vyučená cukrářka, nespokojená v práci. A tak se zrodil nápad, jehož výsledkem je naše malá cukrářská výrobna v Polepech u Litoměřic,“ usmívá se Jana, která – jakožto správná manažerka – vypracovala byznys plán a v roce 2015 zakoupila dům, který splňuje požadavky firemního i rodinného sídla současně. Zatím stále žije v Anglii. Už však střihá metr, kdy se natrvalo přestěhuje za rodinou zpátky do Čech.
Ve čtyřech se to lépe táhne
Výrobu dortíků, mimo jiné i díky dotaci od Ústeckého kraje, zahájila Janina rodina v letošním roce. Firmu pojmenovala příznačně – Family Bakery (Rodinná pekárna – pozn. red.). „Zákusky připravuje moje maminka s budoucí švagrovou Deniskou. Společně vyvíjejí a testují receptury. Maminka má letité zkušenosti v oboru, Deniska zase moderní přístup k ingrediencím. Jde to k sobě skvěle!“ pochvaluje si Jana. „Bratr Vítek má na starosti logistiku a já zase jednání se zákazníky a strategický rozvoj firmy.“ Cukrárna se specializuje na britské a americké zákusky, především cupcaky, cheesecaky a »dortová lízátka« cake pops. Tradiční recepty dámy adaptují na české prostředí, dortíky pečou z kvalitních regionálních surovin. „Odebíráme vejce z biochovů, české mléko, ovoce od místních farmářů. Naopak vanilku používáme pouze tu nejkvalitnější z Madagaskaru, čokoládu výhradně belgickou, “ říká Jana. Na přání dokážou zdatné cukrářky na cupcaky natisknout logo firmy i jakýkoli jiný barevný motiv. Důvodem, proč se mlsné jazýčky k zákuskům od Fišerových stále vracejí, je ale bezpochyby jejich chuť. „Na první pohled sice zaujmou svou bohatou ozdobou a nadýchaným krémem, při druhém soustu na vás ale zaútočí podmanivá exploze chutí a při třetím už nikdy nebudete chtít konec,“ směje se Jana. „Je to taková malá oslava pro jednoho, kdy máte celý dort sama pro sebe a nemusíte se s nikým dělit.“
Jaké mají pláínhy do budoucna a cukrářské názvosloví najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.