Speciál Aha!: Vánoce na Zlínsku? Mrváně, muzika i pupáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Speciál Aha!: Vánoce na Zlínsku? Mrváně, muzika i pupáky

Takto vypadal prostřený vánoční stůl na Slovácku v roce 1900. Nechyběla vánočka, oplatky, kaše, křížaly, ovoce a ořechy a bochánky – pupáky.
Takto vypadal prostřený vánoční stůl na Slovácku v roce 1900. Nechyběla vánočka, oplatky, kaše, křížaly, ovoce a ořechy a bochánky – pupáky. (Foto Aha! – Slávka Červená, Slovácké muzeum, Valašského muzea v přírodě)

Co se asi pod takovými názvy může skrývat? Mrváně, muzika i pupáky. Tak tohle jsou sváteční dobroty ze Zlínského kraje. Názvy jsou možná trochu zvláštní, ale vězte, že chutnají skvěle. Co takhle trošku obměnit vánoční zvyky a zkusit právě tyto recepty na tradiční jídla z Valašska, které Aha! poskytla Helena Cviklová (56) z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm?

Ščedračka
Potřebujete: hrách, fazole, hříbky, pohanku, kroupy, trnky, jablka, mrkev, celer, petržel, brambory, hladkou mouku, sůl, pepř
Postup: Do vody dáme vařit po hrsti hrachu, fazolí, hřibů, pohanky, krup, ale i trochu pokrájených sušených trnek a jablek, nastrouhanou nebo drobně nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a brambory. Když je vše měkké, přidáme zásmažku z másla a hladké mouky. Přisolíme a opepříme.

Sladká šrotka, Ježíškova krupička
Vařívaly ji ve většině domácností maminky pro své děti ke štědrovečerní večeři. Potřebujete: 1 litr mléka, 15 dkg šrotové krupice (dnes grahamové mouky), sůl, cukr, máslo, med, skořici
Postup:
Do osoleného a oslazeného vařícího mléka nasypeme hrubě mletou (šrotovanou) krupici a uvaříme kaši. Na talíři ji mastíme rozpuštěným máslem a sladíme medem nebo sypeme cukrem a skořicí.

Páni a mrváně z kynutého těsta
Na Valašsku se již před Mikulášem pekly pro děti z kynutého těsta páni – postavičky a mrváně – drobné pečivo.
Potřebujete: 50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku, 10 dkg cukru, 2 žloutky, 2 dkg kvasnic, špetku soli, mléko.
Postup: Ze surovin zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Z kousků těsta pak vyválíme válečky a stáčíme různé tvary figurek, tzv. pány – čerty, Mikuláše, anděly nebo drobné různě stáčené tvary – pletence, brýle, tzv. mrváně. Toto pečivo se peklo jako dárek dětem na mikulášskou nadílku.

Recepty z moravského Uherskohradišťska:

Pupáky
Bochánky připomínající buchty v minulosti nechyběly na svátečním stole. Potřebujete: 500 g hladké mouky, kostku kvasnic, 2 až 3 žloutky, 150 g cukru, ¼ l mléka, rozpuštěný tuk, špetku soli, mák
Postup: Z vlažného mléka, droždí a cukru si připravíme kvásek, přidáme k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pak z něj ukrajujeme malé bochánky – pupáky. Klademe je na vymaštěný plech a pečeme v rozpálené troubě. Po upečení dáme pupáky na mísu, přelejeme je teplým mlékem tak, aby plavaly, a posypeme mletým mákem s cukrem.

Muzika, vánoční kompot 
Potřebujete: 200 g sušených švestek, 200 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 10 ks hřebíčků, 1 celou skořici, cukr nebo med podle chuti
Postup: Sušené ovoce propláchneme a přes noc namočíme. K ovoci přidáme skořici a hřebíček a uvaříme doměkka. Můžeme dochutit cukrem nebo medem, popřípadě citronovou šťávou. Muzika byla součástí štědrovečerní tabule rodin na Slovácku.

Recepty z Žítkové
Obec Žítková byla odedávna tajemným místem na moravsko-slovenském pomezí na Uherskohradišťsku. Žily tam »bohyně«, říkalo se tak ženám, které ovládaly lidovou magii, a jejich kouzlům »bohování«. Dokázaly pomocí bylin léčit lidi i zvířata. Byly obdařeny schopnostmi věštit z vosku, přičarovat lásku, najít ztracené předměty, zažehnat živly a vidět do budoucnosti. A právě odtud pocházejí dva vánoční recepty. „Byly ale rozšířeny po celém Slovácku,“ připomenula pracovnice Slováckého muzea v Uherském Hradišti Gabriela Směřičková, která recepty poskytla.

Štědrák
Potřebujete: 
1 kg polohrubé mouky, 4 až 5 dl mléka, 200 g másla, 60 g cukru krystal, 40 až 50 g kvasnic, 2 žloutky, sůl. Makovou, ořechovou, tvarohovou a povidlovou náplň jako do běžných koláčů.
Postup: Z kvasnic, deci vlažného mléka a cukru připravíme kvásek. Zaděláme těsto, vypracujeme bochánek a necháme jej vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Ze čtyř vyválíme pláty, které postupně klademe na plech. První plát potřeme makovou náplní, přikryjeme dalším plátem těsta, dáme povidlovou náplň, plát těsta, ořechovou náplň, plát těsta a tvarohovou náplň. Poslední vrstvu buď přikryjeme pátým plátem, nebo místo něj vyválíme z těsta pásky, ze kterých uděláme na povrchu mřížku. Vkládáme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme 45 až 60 minut.

Makovec
Potřebujete: půllitrový hrnek nemletého máku, hrnek vlažného mléka, hrnek mletého cukru, ½ hrnku polohrubé mouky, 1 lžičku sody, jablka 
Postup:
 Všechny suroviny zamícháme, dáme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péci. Před pečením můžeme těsto posypat strouhanými jablky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.