Zaniklá sopka Komorní hůrka: Štoly nechal vykutat Goethe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zaniklá sopka Komorní hůrka: Štoly nechal vykutat Goethe!

Johann Wolfgang Goethe
Johann Wolfgang Goethe (Foto Aha – Romana Vébrová, město Františkovy Lázně)

Vrchu Komorní hůrka u Františkových Lázní na Chebsku byste si v okolní krajině nejspíš ani nevšimli. Přitom jde o zaniklou čtvrtohorní sopku, která ukrývá zajímavý unikát. Štoly, kde se vůbec nic netěžilo.

Do nejmladší sopky ve střední Evropě nechal v 19. století hrabě Šternberk vykutat na popud světoznámého básníka a prozaika Johanna Wolfganga Goetheho (1749 – 1832), který se ve Františkových Lázních léčil, vůbec první štolu na světě, která sloužila čistě jen pro vědecké účely. Goethe tvrdil, že kopec je sopečný.

Zasypali je
Štola potvrdila sopečný původ kopce, tím ale zájem o nitro sopky skončil. „Štoly, které se nikdy k ničemu, jako například k těžbě, nepoužívaly, tak byly zasypány,“ řekl Aha! starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. Před čtyřmi lety se ale město pustilo spolu s odborníky z Akademie věd ČR do jejich obnovy.

Poprvé na jaře
Báňská firma prorazila asi patnáctimetrový tunel v místě původní trasy, a to až k čedičovému komínu sopky. „Stavbu jsme už zkolaudovali, aby se mohla veřejnost podívat do nitra sopky. Je ale třeba ještě dodělat poslední úpravy, školíme tři průvodce, chystáme on-line rezervační systém, protože dovnitř se bude vstupovat asi v desetičlenných skupinkách,“ dodal Jan Kuchař. První návštěvníci by měli dovnitř vstoupit příští rok na jaře.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.