Zdravé mlsání: Cukroví bez cukru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdravé mlsání: Cukroví bez cukru

Kokosky z jáhel
Kokosky z jáhel  (Foto zfarmydomu.cz, ara. Zdroj: zfarmydomu.cz)

Kila navíc, potravinové alergie, to všechno se v poslední době často řeší. Ale i dietáři si mohou zamlsat, pokud vědí, jak péct. A pokud ne, Aha! vám poradí.

1) Vyměňte mouku!
Zkuste se v obchodě poohlédnout po špaldové, celozrnné, kaštanové, kokosové, rýžové nebo jiné mouce. Nejen, že jsou tyto mouky mnohem zdravější, ale zároveň dodají jídlu jedinečnou chuť.
2) Vyměňte cukr!
Vyzkoušejte třeba med, který má doma téměř každý. Pokud však chcete chuť jídla posunout na další úroveň, přidejte javorový, obilný, datlový, rýžový nebo jiný sirup.
3) Vyměňte tuk!
Dnes již není třeba do těsta přidávat máslo či jiný ztužený tuk. Pro dosažení správně vláčného těsta stačí přidat 100% panenský olej – kokosový, slunečnicový, sezamový nebo např. lískový.
4) Vyměňte čokoládu!

Místo klasické polevy sáhněte po hořké tmavé čokoládě a máte vyhráno.

Kokosky z jáhel
Budete potřebovat: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek Postup: Vařené jáhly rozmačkejte a přidejte do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujte malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička nebo zdobicí sáček. Kokosky pak krátce pečte dozlatova na promaštěném plechu.

Ovesné sušenky s brusinkami
Budete potřebovat: 50 g másla (nebo 4 lžíce rostlinného oleje), 25 g ovesných vloček, 55 g ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky), 1 špetku kypřicího prášku, trochu vody, 3 – 4 lžíce javorového sirupu, hrst brusinek nakrájených na malé kousky Postup: Nechte rozpustit máslo, přidejte zbývající přísady a dobře zamíchejte, až vznikne hladká směs. Na plech dejte pečicí papír a ze směsi dělejte malé kopečky. Nechte jim mezi sebou trochu místa, sušenky trochu zvětší svůj objem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10 minut.

Čokoládové cookies
Budete potřebovat: 150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový), 10 lžic javorového sirupu, 250 g hladké špaldové mouky, 1 lžíci vinného kamene (nebo kypřicí prášek), 2 lžíce karobu (nebo 3 lžíce kvalitního kakaa), 100 g kvalitní čokolády Postup: Olej promíchejte metličkou spolu s javorovým sirupem. Vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujte malé hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Ihned po dopečení nechte sušenky vychladnout na plechu. Jsou velmi křehké, pozor na polámání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.