Dejte šanci zelenině: Připravte si ji netradičně
Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty samé druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitaminy a minerály.
S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.
Zdravotní benefity
Ředkvička: Jak jsou na tom tyto druhy zeleniny s prospěšnými látkami? Sice malá kulička, ale zato plná vitaminů, tak by se dala charakterizovat ředkvička. Obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitaminy C, K a skupiny B.
Mrkev: Známým mýtem je, že zlepšuje zrak, odborníci ale upozorňují, že oční problémy pojídání zeleniny nevyřeší. Na druhou stranu v sobě ale mrkev skrývá řadu jiných benefitů, a proto bychom si ji měli dopřávat pravidelně. Lze z ní získat vitaminy A, C nebo zinek. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium.
Špenát: Sice vám po něm opravdu nevyrostou bicepsy, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitaminům E, K a C.
Ředkvičková polévka
• Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední, na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou.
• Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré.
• Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru.
• Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.
Sladký salát s celerem a mrkví
• 400 g mrkve, 250 g celeru a jedno jablko očistěte anastrouhejte do mísy.
• Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu.
• Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské.
• Směs promíchejte a výtečnou svačinu do teplých dní máte připravenou.
Špenátové palačinky
• Z klasického palačinkového těsta vytvořte několik palačinek. Cukr tentokrát vynechte.
• Pokrájenou slaninu opečte, přidejte oprané lístky špenátu a stroužek česneku. Vše promíchejte a krátce orestujte. Přidat můžete i sýr například slanou Fetu.
• Osolenou a opepřenou směs rozdělte do palačinek a přeložte je.
• Pokud chcete recept povýšit ještě o úroveň výš, posypejte náplň jemně nastrouhaným parmezánem.