Rádce Aha! Rebarbora léčí, ale... Kdo by ji vůbec neměl jíst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Rebarbora léčí, ale... Kdo by ji vůbec neměl jíst!

S rebarborou můžete vykouzlit hotové zázraky
S rebarborou můžete vykouzlit hotové zázraky (Shutterstock)

Dá se z ní upéct naprosto famózní sladký koláč. Přesto se ale spousta lidí při otázce, zda je tahle úžasná a krásně kyselá ozdoba našich zahrádek ovoce, či zelenina, zarazí. Oprávněně! Jen málokoho by totiž napadlo, že tahle rostlina patří mezi zeleninu.

Proč je nebezpečná?
Kyselina šťavelová... To je ten největší důvod, proč je rebarbora považována také za nebezpečnou. I proto se musí hlídat doba sklizně. Podle některých odborných studií v lidském těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje. Proto by měli rebarboru ze svého jídelníčku vyškrtnout lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny, pak ti, kteří mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem či se žaludečními kyselinami. Na pozoru by se měly mít i nastávající maminky a kojící ženy. Stejně tak se doporučuje nepodávat cokoliv s rebarborou dětem do 10 let! Ale pokud jste dospělí a zdraví, rebarbora vám právě teď a v tuto roční dobu může jen pomoci.

Kdy se sklízí?
Podle zahrádkářů je možné sklízet rebarboru, známou též jako reveň (Rheum rhabarbarum), přibližně do sv. Jana (24. června). Objevovat se začíná většinou od přelomu dubna a května. Ideální dobou pro sběr jsou ranní hodiny, dokud je zelenina svěží. Proč ale právě do 24. června? Důvod je ten, že v pozdějších měsících v rebarboře značně stoupá množství kyseliny šťavelové. A to pro lidské tělo není zrovna vhodné.

Jak ji uchovávat?
Řapíky sklízíme, když mají délku cca 30 cm a průměr 1,5 – 2 cm. Rebarboru můžeme zabalit do igelitového sáčků, který na několika místech proděravíme, aby odcházela přebytečná vlhkost, a následně uchovávat v ledničce, kde takto vydrží jeden až dva týdny.

Proč je zdravá?
◆ je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu, obsahuje také vitaminy skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou), kyselinu citronovou a jablečnou
◆ obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách a dokáže na sebe vázat tuk
◆ detoxikuje organismus
◆ podporuje metabolismus
◆ pomáhá při ochablosti střev a zácpě (přírodní projímadlo)
◆ posiluje krvetvorbu
◆ má dobrý vliv na pokožku i vlasy

Fantastický rebarborový koláč
Co na to: NA TĚSTO:
◆ 200 g hladké mouky
◆ 100 g cukru
◆ 100 g másla
◆ 1 vejce
◆ špetka soli NA NÁPLŇ:
◆ 500 g rebarbory ◆ 70 g medu
◆ 250 g řeckého jogurtu
◆ 3 lžíce třtinového cukru
◆ 1 lžíce kukuřičného škrobu
◆ 2 cm najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
◆ 3 vejce
◆ extrakt z vanilky

JAK NA TO: Z vypsaných ingrediencí vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici minimálně půl hodiny. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky velké cca 2 cm. Pak k ní přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor a cukr. Do druhé misky dejte zbytek ingrediencí na náplň a smíchejte je. Pak si vymažte koláčovou formu (nejlepší je ta o průměru 28 cm), nebo vyložte pečicím papírem. Vyválené těsto umístěte do této formy tak, aby pokrylo jak dno, tak i stěny. Připravenou směs s rebarborou vsypte na těsto, poté přidejte druhou část ingrediencí s jogurtem a vejcem. Následně koláč dejte péci do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 až 40 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.