Tipy na sváteční výle: Nečekaná lákadla hradů a zámků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tipy na sváteční výle: Nečekaná lákadla hradů a zámků

Benátky nad Jizerou
Benátky nad Jizerou (foto ara)

Hrady a zámky se probouzejí ze zimního spánku. Někde kasteláni jen odemknou brány a vpustí dovnitř první nedočkavé návštěvníky, jinde je vítají o poznání originálnějším způsobem. Jindřichohradecký zámek například v období Velikonoc opanovala vejce všech barev a velikostí. Co je cílem netradiční výstavy? A proč na české památky chodí méně lidí než před lety? 
O tom nám vyprávěl pracovník správy zámku Tomáš Krajník (42).

Na první splašená vejce (mimochodem, stejně se jmenuje i sama výstava) narazíme hned u vstupu do zámku. Několik modrých vajíček visí na stěně, pár dalších se kutálí po schodišti. A když nám pan Krajník odemkne první zámeckou komnatu, okamžitě si všímáme veselé instalace na stole. Vejce tu jsou seřazena od nejmenších po největší. 
A jedno – už v podobě volského oka – je tu připravené pro případného strávníka. „Máme tady všechna možná vejce: od křepelčích přes slepičí, husí či kachní až po pštrosí nebo od emu“ vysvětluje nám Tomáš a dodává: „Každý rok sbírku musíme doplnit, protože některá vajíčka prasknou. Ale platí, že jich tu je vždy přes 1200.“

Neobvyklou výstavu, která nese výstižný název Splašená vejce, na jindřichohradeckém zámku pořádají už více než 14 let. S nápadem přišel někdejší kastelán Václav Bis, který každoročně před Velikonoci obsypal prohlídkovou trasu v Adamově stavení barevnými vajíčky ve veselých, mnohdy až bizarních aranžích. „Po deseti letech jsme si dali rok pauzu, ale zájem návštěvníků byl tak velký, že jsme pak tradici obnovili,“ dodává pan Krajník. „Pan Bis nám první roky s instalací pomáhal. Letos jsme ji ale poprvé připravovali úplně sami.“ Do příprav výstavy, která vždy začíná na Velký pátek a končí týden po Velikonocích, se tak letos zapojili skutečně všichni pracovníci zámku: od podkladní přes ekonomku či zahradnici až po správce depozitáře a současného kastelána.

STARÉ HRADY: Lekce čarodějnictví

Až do úterý můžete na Starých Hradech oslavit svátek všech čarodějnic spolu s různými strašidly. Naučí vás létat na koštěti, kromě toho můžete navštívit třeba medové království nebo strašidláckou hospodu. Na tenhle rej jen tak nezapomenete

BENÁTKY NAD JIZEROU: Na okamžik Keltem

Zámek Benátky nad Jizerou láká na expozici o keltské civilizaci. Kromě toho, že tu uvidíte artefakty z období 6. – 1. století před naším letopočtem, si budete moci obléknout keltský oděv, okovat koně nebo si zatroubit na skutečný kravský roh.

Celý obsáhlý článek najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.