Druhá šance na střední školu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Druhá šance na střední školu!

Nedopadly přijímací zkoušky vašeho potomka na střední školu dobře? Nevzdávejte se!
Nedopadly přijímací zkoušky vašeho potomka na střední školu dobře? Nevzdávejte se! (Profimedia.cz)

Nedopadly přijímací zkoušky vašeho potomka na střední školu dobře? Nevěříte v úspěch odvolání? Nevzdávejte se a zaměřte se na druhé kolo přijímaček. Aha! vám poradí nejdůležitější informace. 

Kde?
Zjistit, které školy nabízejí volná místa v druhém kole, je možné na dvou místech. Zveřejňují je jednotlivé krajské úřady, kterým školy povinně oznamují počty volných míst v jednotlivých oborech. Kompletní informace pak nabízejí i webové stránky jednotlivých středních škol. Rada Aha!: Stránky krajských úřadů o volných místech na školách sledujte opakovaně. Krajské úřady totiž zveřejňují volná místa průběžně, podle toho, jak jim je školy oznamují.

Jak?
V druhém kole je sice výběr škol menší, přesto je z čeho vybírat. Může se ale stát, že pro potomka neobjevíte obor, který si původně zvolil. Pak je nutné přistoupit k novému výběru, tzn. zvolit si jiný obor, jinou školu, než jste původně zamýšleli. Volno je především na soukromých školách nebo na učebních oborech.

Kdo?
Druhá a případně další kola přijímacího řízení vyhlašují školy, pokud jim po prvním kole zůstanou neobsazená místa pro příští 1. ročník. „ Je to tedy možnost pro uchazeče, kterým se nepodařilo v rámci prvního kola přijímacího řízení být přijat na vybranou školu,“ vysvětluje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

Kdy?
Termín druhého kola není pevně stanoven, většinou ho ale školy vypisují co nejdříve po prvním kole.

7 kroků k druhému kolu
1. Nejprve vyplňte novou přihlášku ke studiu. Tu pošlete řediteli vybrané střední školy. V případě, že to škola vyžaduje, přiložte i lékařský posudek.
2. Do přihlášky se píše jedna škola a jeden obor. Na každou nově zvolenou školu je proto nutné podat přihlášku zvlášť.
3. Počet přihlášek není v druhém kole omezen. Můžete si tedy klidně podat třeba tři.
4. V druhém kole se nemusíte bát jednotné přijímací zkoušky. Druhé kolo je už totiž plně v režii každé střední školy.
5. Někde můžete písemné testy čekat. „Mohou být součástí přijímacího řízení i v dalších kolech, pouze tehdy, pokud je do své přijímací zkoušky zařadí konkrétní škola,“ vysvětluje ředitel školy Janeček.
6. Pokud škola trvá na přijímací zkoušce, vyhlašuje jen jeden termín. Pohlídejte si, jestli se vám případné zkoušky na různých školách nepřekrývají. Není totiž možné žádat o náhradní termín.
7. I v druhém kole je při přijetí třeba potvrdit zájem o studium odevzdáním zápisového lístku.

Odborník: Buďte dětem oporou
„Nepřijetí ke studiu je pro každého jistě zklamáním. V takové situaci mladý člověk potřebuje silnou oporu svých blízkých, kteří by se měli vyhnout výčitkám a spíš se aktivně chopit iniciativy pro druhé kolo,“ radí Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství v Národním ústavu pro vzdělávání.

Přečtěte si
Lubica258
29. 11. 2019 • 07:57

Druhá kola jsou sice fajn, ale ty dobré školy jsou stejně už obsazené, takže zbývají jen ty, na které se nehlásí moc lidí, jelikož nejsou tak perspektivní. Nebo alespoň já na to mám takový názor. Dcera si věří a podala si přihlášku jen na jednu střední školu. Já z toho mám trochu obavy, proto jsem jí alespoň zaplatil kurz na https://www.to-das.cz/ , aby si přijímací zkoušky vyzkoušela nanečisto.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.