Blíží se Svátek matek: Nezapomeňte na tu svojí!
Obvykle leží všechna zodpovědnost za oslavy na maminkách. Občerstvení, dárky, organizace... tuhle neděli je to ale jinak. Svátek matek pro maminku musíte zorganizovat vy. A zkuste vyrobit i něco na zub.
Matka je vždy jistá
Ať už se společnost v historii chovala k ženám jakkoli, mateřství bylo vždycky ceněné. Staří Řekové pořádali slavnosti na počest bohyně dárkyně života Kybelé, podobně staří Římané uctívali Hilarii. Kult mateřství, Madony s malým Ježíškem, je pevně ukotven v křesťanství, v některých zemích se oslavovala Mateřská neděle. Připadala na postní období před Velikonocemi, chasa a služenictvo tehdy dostávali den volna, aby mohli navštívit svoje matky a další příbuzné.
V současnosti se Den matek slaví celosvětově, ovšem v různých termínech. Ve Velké Británii čtvrtou postní neděli, v arabských zemích 21. března, v Americe a u nás zase druhou květnovou neděli.
Tradice oslav vznikla v roce 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, bojovnice za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Wilson první oficiální oslavu Dne matek.
Oslaďte maminkám život
Malinový hřích
Potřebujete:
Na náplň: 500 ml mléka, 1 puding, 3 lžíce cukru, 200 g zakysané smetany, 50 g bílé čokolády, 100 g malin
Na ganache: 130 g smetany (více než 30 % tuku), 130 g tmavé čokolády
Na posypky: 65 g Bebe kakaových sušenek, 60 g másla, srdíčka Haribo Soft Hearts na ozdobu
Postup: Nejdříve smíchejte mléko, sáček pudinku, cukr a vymíchejte hladký puding. Jakmile bude hotový, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte do lednice. Mezitím co budete drtit Bebe sušenky, rozehřejte si máslo, které následně s nadrcenými sušenkami dobře promíchejte. Směs nechte chladit v lednici. Rozpusťte bílou čokoládu a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu, rozmixujte puding. Přidejte zakysanou smetanu a šlehejte. Přimíchejte bílou čokoládu, opět šlehejte. Jako poslední přidejte maliny a ještě jednou prošlehejte. V mikrovlnné troubě si připravte čokoládovou ganache tak, že smetanu společně s čokoládou pomalu rozehřejete. Pak si připravte kelímky, které budete plnit. Naspod vložte vrstvu ze sušenek, na ni lžíci čokoládové ganache a následně vrstvu krému. Tento postup opakujte. Nakonec kelímek ozdobte sušenými malinami a srdíčky.
Čokoládové lanýže
Potřebujete: 100 g smetany, 40 g másla, 250 g kvalitní hořké čokolády, špetku soli, 100 g malin, 40 g cukru, želatinová srdíčka, sušené maliny na ozdobu
Postup: Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Nechte vychladnout. Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo, a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny. Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy, přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout. Po ztuchnutí obalte hmotou srdíčko, položte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Mezitím rozdrťte sušené maliny a lanýže v nich obalte a vložte do cukrářského košíčku.