7 chyb v péči o pleť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 chyb v péči o pleť!

...
... (istock.com)

Asi to už zažila každá žena... Večer padne únavou na gauč a během přemísťování do postele si zapomene odlíčit make-up. A to je chyba! Jedna ze sedmi, které děláme v péči o svoji pleť. 

1. Neodličujeme se!
Odličovat! Odličovat! Odličovat! Tohle by si měla opakovat každá žena každý večer, než jde spát. A na otázky typu »Vždyť co se stane?« by měla radši rychle zapomenout. Stát se totiž může opravdu hodně! Neodlíčená a následně nevyčištěná pleť v noci nemůže regenerovat, zbytky šminek a špína, kterou za celý den pleť nachytá, ucpává póry, vytvářejí se pupínky a pokožka rychleji stárne...

2. Vynecháváme čištění
Tuhle chybu dělají některé ženy, které si myslí, že odličování je to samé jako čištění. Poté, co stáhnete z pleti make-up, musí přijít další krok, a to je vyčištění pleti. Nejčastěji pomocí nějakého čisticího gelu nebo krému. Pak byste měla pokožku dočistit buď tonikem, nebo micelární vodou. Docílit byste měla čistého vatového tamponku.

3. Ráno nic neřešíme
Říkáte si, že jste pleť pořádně očistili večer a ráno už není potřeba ji čistit? Opět chyba! Během spánku pokožka regeneruje a probíhá její samočisticí proces, kdy vylučuje pot a maz, obnovuje buňky a vylučuje nečistoty. A tohle všechno máte ráno po probuzení na obličeji. A to si přeci nechcete společně s krémem vmasírovat zase zpět, ne?

4. Špatně zvolený krém
K nejčastějším hříchům patří chybný výběr produktů. „To, že jsou pro náš typ pleti nevhodné, zjistíme díky několika projevům – pleť je buď příliš mastná, nebo naopak přesušená, dochází u ní k zarudnutí, máme pocit pnutí, objevují se různé pupínky,“ radí kosmetička Gábina Jankovská. Chybu pak dělají i ty ženy, které mají mastnou pleť a myslí si, že použitím hydratačního krému mohou zhoršit stav pokožky... To je opět špatně. Pleť, která nemá dostatek hydratace, se začne »bránit« a naopak produkovat více mazu.

5. Zapomínáme na krk a dekolt
Dalším výrazným omylem je to, že zatímco obličej dostává veškerou péči, o krk a dekolt se již nestaráme. „A přitom si zaslouží úplně stejnou péči jako obličej. Na krku totiž nemáme téměř žádné mazové žlázy a kůže tam stárne velmi rychle,“ přidává další radu Jankovská s tím, že chybu také dělají ženy při nanášení přípravků na pleť i krk. Je třeba držet se směru odspoda nahoru – ať už u obličeje, krku či dekoltu.

6. Nečistíme štětce!
Používáte k nanášení make-upu a dalších líčidel štětce či jiné pomůcky? A kdy jste je naposledy opravdu pořádně čistila? Právě špinavé štětce by vám na pleti mohly udělat pěknou neplechu v podobě zánětu. Správně byste měla pomůcky čistit po každém použití. Platí zde ale pravidlo, že pokud nanášíte jeden druh produktu stejným štětcem pouze na svůj obličej, jednou za 10 až 14 dní by to mohlo stačit.

7. Zapomínáme na hydrataci zevnitř!
Poslední chybou, které se často dopouštíme v péči o pleť, je nedostatečný pitný režim. Tohle spolu totiž dost souvisí. Pokud budete málo pít, odrazí se to na celém organismu a samozřejmě i na pleti, která bude vysušená a snadněji se na ní začnou tvořit vrásky. Doporučuje se, že dva litry za den u dospělého člověka je základ. Dermatologové pak tvrdí – čím víc, tím líp!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.