Pozor na rizika grilování

Grilování je oblíbenou letní kratochvílí mnoha z nás a většinou grilujeme od jara do podzimu. Mohlo by se zdát, že u tak příjemné aktivity se nám nemůže nic stát, ale opak je pravdou. Kromě »banálního« přejedení si můžeme přivodit mnohem závažnější zdravotní komplikace.
Žaludek na vodě
Jak si nezadělat na noc strávenou na toaletě či ve špitále? Stačí dodržovat pár zásad. Pak se letní posezení s přáteli u grilu nemusí změnit na Tantalova muka.
● Potraviny by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření. Maso přinášejte na gril z lednice průběžně a dresinky před servírováním.
● Při přípravě surovin pozor na tzv. křížovou kontaminaci. Buď používejte na krájení masa a zeleniny samostatné prkénko a kuchyňské náčiní, nebo nejprve nakrájejte zeleninu a pak maso. Omývejte si ruce i kuchyňské náčiní.
● Maso by mělo být řádně propečené, abyste se vyhnuli např. salmonele. Zabraňte odkapávání tuku z masa do přímého ohně, eliminujete tvorbu karcinogenních látek. Konzumací potravin, které jsou zkažené či málo tepelně upravené, si můžete přivodit žaludeční křeče, dávení, zvracení i průjmy, které mohou doprovázet horečky
Úpal, úžeh a dehydratace
Zábava je v plném proudu, skvěle si grilování užíváme, a tak si ani neuvědomujeme, že jsme celý den na přímém sluníčku a, kromě alkoholu, nějak pozapomínáme na pitný režim. Následkem může být úpal či úžeh, které se projevují bolestí hlavy, závratěmi, nevolností a zvracením. Při silné reakci se stav může i rychle zhoršovat a skončit šokem či bezvědomím.
Aby vás neskolilo Slunce
• Nepobývejte přes poledne na přímém slunci.
• Na hlavu si dejte nějaký slamák či kšiltovku, namažte se opalovacím krémem.
• Hodně pijte, ne však nealko nápoje s ledem. „Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní. Nápoje by měly mít teplotu okolo 16 – 18 °C. Vhodná jsou čistá voda doplněná mátou a citronem, čaje, 100% ovocné a zeleninové šťávy ředěné vodou. Do pitného režimu zahrňte i minerálky, jimiž dodáte minerály, které jste vypotili,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravestravovani.cz.
Řezné rány
Při přípravě masa, zejména pak při vykosťování masa a ryb, může nůž sjet a vy se můžete poranit. Co dělat? Postižené místo ihned vymyjte a přidržte čistou sterilní gázu. Ta by měla zmírnit a posléze zastavit krvácení. Na ranku dejte náplast. V případě větších řezných či sečných ran, kdy se nedaří krvácení zastavit, okamžitě zavolejte záchranku.
Nespalte se...
Popáleniny jsou častým zraněním z domácích grilovaček. Manipulace s horkými věcmi a ohněm může vést k pěkně bolestivé nehodě. Co dělat, abyste si vše užili v klidu?
● Nevlévejte do ohně líh či alkohol.
● Pro grilování není vhodný volný oděv, jehož cípy by se mohly dostat do kontaktu s ohněm, ale ani nahota. Stačí, aby plamen blafnul a na mocné zarostlé hrudi »grilmajstra« se dějí věci...
● Pochoutky zásadně vkládejte a odebírejte z roštu za pomoci kuchyňského nářadí a chňapek
...a když ano
Zasažené místo ponořte pod proud studené tekoucí vody alespoň po dobu 10 minut. Pokud si popálíte ruce, okamžitě sundejte veškeré šperky a hodinky, protože postižené místo opuchne. Ožehnuté místo ošetřete přípravkem určeným na popáleniny. Puchýře nepropichujte a přiškvařené oblečení nestrhávejte. Raději vyhledejte lékaře.