Hrozí vám digitální demence? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hrozí vám digitální demence?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Jiří Ryszavy)

Moderní technologie jsou dobrý sluha, ale zlý pán a je důležité si pohlídat, aby v našem životě (i mozku) nepřevzaly řízení. Jaká jsou největší rizika?

Co je digitální demence?

Označují se tak poruchy soustředění a snížení mentálních schopností, způsobené dlouhodobou závislostí na digitálních médiích, zejména na počítačích, tabletech a chytrých mobilních telefonech. Týká se ale i nadměrného sledování televize.

Jak se projevuje?

Sníženou schopností se soustředit a zapamatovat si důležité detaily běžného života, také poruchami v komunikaci.

Varování z Koreje

První zemí, kde se problém digitální demence projevil, byla Jižní Korea. Korejci u svých dětí a teenagerů popsali poruchy paměti a soustředění společně s těkavostí a citovým »zploštěním«. Děti hůř četly psaný text a méně mu rozuměly.

Problémy s pamětí

Podle výzkumů vědců budou mozky lidí, kteří pracují na počítači a řeší víc problémů najednou, jinak propojené než mozky starších lidí. Výsledkem budou problémy s pamětí, horší osobní komunikace a horší orientace v rozsáhlém textu.

Hrozbou je i výuka

Zajímavý je i výsledek americké studie, která se zabývala dětmi, učícími se pomocí výukových programů na nosičích DVD. Tyto děti oproti svým vrstevníkům znaly méně slov a celkově byly zaostalejší než ty děti, kterým rodiče pravidelně četli knížku. V Německu jsou u zhruba 10 % dětí diagnostikovány jazykové potíže, tedy schopnosti nejenom se vyjádřit, ale také na dříve obvyklé úrovni porozumět textu.

Bojují pomocí her

Proti digitální demenci u dětí bojuje Věra Stojarová, pořadatelka festivalů IQ play, putovní akce pořádané za vydatné podpory společnosti Dino Toys. „Snažíme se na naší herní výstavě rozvíjet u dětí inteligenci, představivost, logické myšlení, vzdělávat je. A také je odtrhnout od monitorů a displejů,“ říká. Aktivní vzdělávací hry jsou jednou z cest, jak před přílišnou závislostí na počítačích chránit mladou generaci.

Jak se bránit digitální demenci?

1. Vypínejte elektronická zařízení, nepoužívejte je jako kulisu.
2. Zapojujte paměť, nespoléhejte na to, že vše někde najdete.
3. Nepoužívejte mobily a tablety během hovoru či jídla.
4. Čtěte klasické papírové knihy nebo delší texty.
5. Vyhraďte si doma zónu »bez technologií«.
6. Choďte do přírody, debatujte s přáteli a rodinou osobně.
7. Trénujte paměť, hrajte deskové hry nebo na hudební nástroj.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.