Rádce Aha! Jak na oční alergie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak na oční alergie

...
... (iStock)

Zarudlé oči, oteklá víčka, slzení a svědění. Oční alergie dokáže potrápit nejen zrak, ale i psychiku. A právě jaro je pro alergiky často slzavým peklem.

„Oční alergie je důsledkem poruchy imunitního systému,“ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová, lékařka oční kliniky DuoVize. „Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědit, pálit nebo otékat,“ popisuje lékařka.

Jak omezit problémy
Chcete zmírnit problémy s alergií? Pomoci můžou i zdánlivě jednoduché prostředky.

1*Omezte pohyb venku

Pokud víte, na co máte alergii, sledujte pylová zpravodajství. „V době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší doporučuji co nejméně vycházet ven,“ radí MUDr. Jerhotová.

2*Osprchujte se
Úplně rezignovat na pobyt venku ale ani při alergii nemusíte. „Při příchodu domů je pak ideální celková sprcha a výměna oblečení,“ říká lékařka.

3*Vyhýbejte se mnutí oči
Svědí vás oči? Určitě si je nemněte! Uvolníte tím ještě více dráždivých látek.

4*Dejte si studený obklad
Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Podle babských rad pomáhají i použité vychladlé čajové sáčky, výplachy a obklady s odvary z bylinek (např. světlík lékařský, heřmánek, jitrocel, řepík lékařský, měsíček lékařský nebo maliník).

5*Zkuste sluneční brýle
Bolavé oči umí ochránit i brýle a je jedno, jestli sluneční, nebo »klasické«. Omezí vliv polétavého prachu i pylu.

6*Oči vyplachujte vodou
Jako »první pomoc« očím podrážděným alergií pomůže i vypláchnutí studenou čistou vodou.

7*Brýle pravidelně čistěte
Pokud nosíte brýle, nezapomínejte je pravidelně čistit speciálními ubrousky pro brýlové čočky. Vybírejte ty bez obsahu umělých parfémů či agresivních prostředků.

8*Zavírejte okna
Doma mějte zavřená okna a větrejte jen v určitou dobu – na venkově je polétavého pylu nejméně mezi 19. hodinou a půlnocí, ve městech mezi 6. až 8. hodinou.

9*Investujte do filtru
Pokud jezdíte autem, neměli byste šetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě. Při jízdě pak mějte zavřená okénka.

10*Po třech dnech navštivte lékaře
Pokud problémy se zrakem přetrvávají déle než tři dny, raději navštivte očního lékaře. Ten nejen provede nutná vyšetření, ale začne s léčbou akutních příznaků. Oční kapky nebo tablety s antihistaminiky obvykle zapůsobí téměř okamžitě. Dlouhodobě neléčená oční alergie naopak může vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.