Uvařte si z kuskus: 3 rychlé recepty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Uvařte si z kuskus: 3 rychlé recepty

Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem.
Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem. (Foto Zdravé potraviny Arax, scom)

Potřebujete připravit rychlou a zdravou večeři? Sáhněte po kuskusu. Budete mít uvařeno za deset minut a věřte, že si i pochutnáte! Můžete si ho připravit i nasladko, pokud zrovna neřešíte figuru do plavek. 

Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen.

Celozrnný = zdravější

„Nejlepší je kuskus celozrnný, oproti klasickému si zachovává zhruba trojnásobek vlákniny, ale také má více vitaminů a minerálů,“ říká Martin Moučka, zástupce Zdravých potravin Arax.


Co všechno obsahuje:

• Sacharidy
• Bílkoviny
• Vitaminy skupiny B, vitamin E
• Vápník
• Fosfor
• Železo

Hotovo za pár minut
Výhodou kuskusu je velmi rychlá příprava. Nevaří se, stačí ho zalít vroucí vodou a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a můžete s ním kouzlit. Vhodný je jako příloha nebo základ do salátů, zapékaných jídel či nasladko jako moučník. „Při přípravě kuskusu je dobré přidat lžíci kvalitního oleje, třeba panenského olivového, dýňového nebo lněného. Právě proto, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i oleje, které jinak nevydrží vysoké teploty,“ doplňuje Martin Moučka.

Víte, že...
...kuskus dokáže zasytit, dodá energii, a přitom je lehce stravitelný? Jeho energetická hodnota na100 g je 1490 kJ / 356 kcal. Obsahuje jen minimum tuku.

Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem
Budete potřebovat:
• 400 g konzervovaných rajčat
• 2 cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 100 g celozrnného kuskusu
• olivový olej, sůl, pepř
Postup:
V hrnci na olivovém oleji osmahněte cibulku dozlatova, přidejte rajčata a za stálého míchání restujte 10 minut. Vše zalijte vývarem a nechte vařit na mírném ohni dalších 10 minut. Připravte si kuskus dle návodu. Hotový kuskus přidejte do polévky, dochuťte pepřem a solí dle potřeby a podávejte.
TIP: Pro zjemnění můžete přidat zakysanou smetanu nebo čerstvě nasekanou bazalku.

Kuskus s kuřecím masem na rozmarýnu s fazolkami
Budete potřebovat:
• 200 g kuskusu medium
• 100 g mražených fazolových lusků
• 150 g kuřecích prsou
• 100 ml vývaru
• chilli omáčku
• sůl, pepř, rozmarýn, olej
Postup:
Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Vše podlijte vývarem a 10 minut poduste. Přidejte kuskus a vše ještě 3 minuty restujte. Zakápněte chilli omáčkou a podávejte.

Kuskus nasladko s rozinkami a ořechy
Budete potřebovat:
• 200 g kuskusu medium
• 100 g rozinek
• 100 g vašich oblíbených oříšků (výborná jsou lísková jádra)
• lžíci másla
• med
• citronovou šťávu
Postup:
Kuskus uvařte dle návodu a na závěr přidejte lžíci másla. Oříšky opražte na sucho na pánvičce a potom je pomocí utěrky a paličky na maso rozdrobte. Rozinky namočte na půl hodiny do vody. Do kuskusu přidejte oříšky, rozinky a vše zakápněte citronovou šťávou. Doslaďte medem a můžete podávat jako snídani nebo sladký oběd.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.