5 důvodů, proč se nedaří hubnout | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

5 důvodů, proč se nedaří hubnout

...
... (istock.com)

Shodit pár kilo a osvojit si zdravý životní styl nejde mávnutím kouzelného proutku. V první řadě je potřeba vědět, jaká by měla být optimální skladba vašeho jídelníčku tak, aby měl váš organismus všechny potřebné živiny a hubnutí bylo zdravé a úbytek tělesné hmotnosti mohl být trvalý. 

Jenže teorii zná každý, s praxí už je to horší. Začínáte s velkou vervou a přesvědčením, že letos to konečně dokážete a do léta výrazně zhubnete. Jenže při zdravém hubnutí jdou kila dolů pomalu. A když je výsledek v nedohlednu, často odhodlání mizí a motivace se ztrácí v nedohlednu. Zde je několik důvodů, proč se nedaří s váhou hnout.

1. Nepravidelnost
Lidé s nadváhou nesnídají a dopoledne nesvačí. Pak už jsou tak vyhladovělí, že snědí velké množství jídla. Proto dbejte na to, abyste snědli 5 – 6 menších porcí během celého dne.3. Dojídání po dětech Přece tu lžičku kaše nebo poslední piškoty nevyhodím. Poznáváte se? Tak to si zakažte, protože tímto uždibováním přijmete mnoho cukrů a tuků.

2. Moc saharidů ve stravě
Jíte malé porce 5x denně, ale váha se ani nehne? Chybou je špatná skladba stravy a mohou za to pravděpodobně sacharidy. Sledujte proto obaly potravin nebo kalkulačky na webu. Tak se dozvíte, kolik sacharidů jídlo obsahuje.

3. Dojídání po dětech
Přece tu lžičku kaše nebo poslední piškoty nevyhodím. Poznáváte se? Tak to si zakažte, protože tímto uždibováním přijmete mnoho cukrů a tuků.


4. Nedostatek motivace
Snažíte se hubnout a váha se ani nehne. Máte chuť se na všechno vykašlat. Chyba. Motivací vám může být kolegyně z práce, která viditelně shodila, nebo blížící se dovolená u moře či zdravotní problémy.

5. Málo bílkovin
Vaši snahu o vysněnou postavu může mařit i nedostatek bílkovin. Těch by mělo být v jídelníčku člověka, který se snaží zhubnout, 30 až 35 %.

Moderní pomocníci
Abyste zjistili přesné složení potravin, které zrovna nakupujete či konzumujete, stáhněte si do mobilu některou z aplikací. Ta vám po naskenování kódu nebo zadání konkrétní potraviny přesně ukáže složení a energetickou hodnotu. Například aplikace Kalorické tabulky má databázi energetických a výživových hodnot více než 127 tisíc potravin. Takže už při nákupu můžete kontrolovat, kolik tuků, sacharidů a bílkovin jednotlivé produkty obsahují.

Přečtěte si
Josef124
29. 4. 2019 • 05:59

Když člověk ví jak na to a má trpělivost, tak se mu zhubnout povede. Já váhu neřeším, je mi jedno, jestli mám o kilo víc, nebo míň, ale manželka váhu hodně řeší. Na hubnutí se jí osvědčila proteinová dieta https://www.ketofit.cz/proteinova-dieta-ketofit a musím uznat, že teď vypadá líp.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.