Polibek pod rozkvetlou třešní? Za 30 let leda na apríla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Polibek pod rozkvetlou třešní? Za 30 let leda na apríla!

Kateřina Patková (22) a Tomáš Rambousek (34 ) z Ústí nad Labem dodržují tradici polibku už čtyři roky. Klasickou třešeň letos nenašli, museli vzít zavděk její okrasnou variantou.
Kateřina Patková (22) a Tomáš Rambousek (34 ) z Ústí nad Labem dodržují tradici polibku už čtyři roky. Klasickou třešeň letos nenašli, museli vzít zavděk její okrasnou variantou. (Foto Aha! – Michal Chabrulák, David Malík)

První máj, lásky čas. České sady, zahrady a aleje zdobí rozkvetlé třešně, pod nimi se líbají milenci. Tak to už je pár let minulostí. Třešně už jsou na začátku května většinou odkvetlé.

Teplá jara způsobují, že bílé květy se rozevírají rok od roku dříve. „V Polabské nížině, v Praze a okolí, v okolí Českých Budějovic, v Brně a okolí, na Hodonínsku a Uherskohradišťsku začala třešeň kvést již před 5. dubnem,“ upozorňují klimatologové Českého hydrometeorologického ústavu. Na více než 80 % území Česka třešně rozkvetly mezi 6. až 20. dubnem. V podhůří hraničních hor se třešně oblékly do bílé na konci dubna.

Kvetou v horách
Aktuálně kvetou třešně většinou jen v horských oblastech, třeba v Krušných horách, Krkonoších, na Šumavě či v Orlických horách. Pokud narazíte na kvetoucí třešeň v nížinách, půjde o neobvyklou odrůdu nebo hodně »opožděný« strom. A bude ještě hůř! „Pokud budou změny klimatu pokračovat stávajícím a předpokládaným tempem, dočkáme se během dalších zhruba 30 let dalšího urychlení pučení, kvetení i zrání plodin o zhruba dva týdny,“ předpovídá meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum. Ideální čas pro polibek pod rozkvetlou třešní, který zajistí, aby dívka či žena neuschla, tak nastane prvního dubna, tedy na apríla.

Zmrzlí dorazí dřív? K ránu bude pod nulou
Příjemných 21 stupňů si užijeme už jen dnes, zítra přijde studená fronta. Na horách může dokonce sněžit. V neděli a v pondělí bude možná k ránu dokonce i mrznout. Zatím to vypadá, že teploty sklouznou jen stupeň pod nulu, což by přírodě ublížit nemělo. Ochlazení ale může být i intenzivnější. A zmrzlí muži, kteří slaví svátky od 12. do 14. května, mohou letos přijít dříve.

Dnes: polojasno, přeháňky, ojediněle i bouřky, den 17 až 21 °C.
Zítra: zataženo, občasný déšť, noc 5 až 9 °C, den 10 až 14 °C.
Sobota: oblačno, déšť, na horách se sněhem, noc 3 až 7 °C, na západě 1 °C, den 6 až 10 °C, na východě 12 °C.
Neděle: oblačno, na jihovýchodě déšť, na horách se sněhem, noc 1 až 5 °C, v Čechách –2 °C, den 7 až 11 °C.
Pondělí: oblačno přeháňky, noc –1 až +3 °C, den 8 až 12 °C.

Češi a Moravané dostali pochvalu od hasičů: Mimořádně klidné čarodějnice!

Pohoda, klídek. Tak vypadaly z pohledu hasičů letošní čarodějnice. Řešili jen 65 požárů, což je nejméně za posledních pět let. Ohně na oslavu čarodějnic vzplály, opekly se buřty a pak pořadatelé plameny většinou bezpečně uhasili. Hasiči museli vyjíždět jen k 65 požárům, loni to přitom bylo 136 požárů. Klidné čarodějnice prožili dokonce i hasiči v Praze, kteří se obvykle filipojakubské noci obávají nejvíc. Všechny ohně v hlavním městě totiž logicky hoří v bezprostřední blízkosti domů. „Hasiči v Praze zasahovali pouze u jedné události, která souvisela s pálením čarodějnic. V Soukupově ulici prolila jednotka špatně uhašené ohniště. V roce 2018 jsme zasahovali u 14 případů při pálení čarodějnic,“ uvedl k bilanci tiskový mluvčí hasičů Martin Kavka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.