Předpověď počasí - Dubnové léto končí: Šok, přijde teplotní skok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Předpověď počasí - Dubnové léto končí: Šok, přijde teplotní skok!

Česko má za sebou letošní první letní den.
Česko má za sebou letošní první letní den.  (Blesk:TONDA TRAN)

Po letních »hicech« přijde pořádné ochlazení. Zatímco dnes naměříme až 28 stupňů, zítra se nejvyšší denní teploty místy nevyšplhají nad 13 stupňů. 

O »dubnové léto« v Česku se postaral žhavý vzduch ze severní Afriky, který k nám od Velikonoc proudil z jihu. Počasí posledních dní připomáhalo spíše srpen. S tím je ale konce! „Příliv velmi teplého vzduchu ukončí zvlněná studená fronta, která zítra večer začne ovlivňovat počasí u nás. Za frontou bude na naše území proudit studený a vlhký vzduch od západu,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Vláha pro přírodu

Rtuť teploměru se o víkendu bude pohybovat mezi 11 a 15 stupni, což budeme pocitově vnímat jako citelné ochlazení. Ve skutečnosti ale jde pro konec dubna o běžné teploty. Vlhčí západní vzduch by s sebou měl přinést i dešťové mraky. A příroda vláhu už skutečně pokračuje. V dubnu přišel zatím jen jeden pořádný slejvák a sucho se stále zhoršuje.

Jak bude?

Dnes: polojasno, večer přeháňky, den 24 až 28 °C, na západě kolem 21 °C.

Zítra: zataženo, na většině území déšť, noc 8 až 12 °C, den 13 až 17 °C.

Neděle: oblačno, místy déšť, 4 až 8 °C, den 11 až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C.

Pondělí: zataženo, místy déšť, noc 4 až 8 °C, na jihozápadě až 1 °C, den 12 až 16 °C.

Úterý: zataženo, občasný déšť, noc 5 až 9 °C, den 12 až 16 °C.

Chybí žrádlo pro dobytek: Budou farmáři vybíjet?

Suchý duben ničí farmáře. Tráva by měla být zelená a svěží, místo roho žloutne. Není krmivo pro dobytek. Píci není ani kde koupit, protože sucho drtí celou střední Evropu. Nemáme a co máme, potřebujeme pro naše krávy, slyší chovatelé ze všech stran. Nyní se bojí, že pokud nezaprší, budou muset vybíjet stáda.

Ohně zmoknou

Pokud se chystáte v úterý slavit čarodějnice, nezapomeňte si deštník. Stále budou hrozit přeháňky. Díky uplakanému počasí se ale snižuje riziko, že by hasiči zakázali rozdělávání ohňů v přírodě, jako se to b některých krajích stalo loni. Ve středu na prvního máje už by zase mělo svítit sluníčko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.