Jak vybrat střední školu? Prohlédněte si všechno a dejte na pocity dítěte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak vybrat střední školu? Prohlédněte si všechno a dejte na pocity dítěte

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock)

Jako každoročně otevírají školy své brány, aby se předvedly potenciálním středoškolským studentům. Víte, čeho si při výběru všímat?

Základem výběru školy je dostatek informací o tom, co obory přinášejí, co se studenti naučí a jak se pak uplatní. Dítě si pak lépe může vytipovat odvětví, které je láká. Pokud budoucí student nemá vyhraněné priority, hodí se spíše obecněji zaměřená škola typu gymnázia. Úzce specializované školy a školy s talentovými zkouškami předpokládají vyhraněný zájem o obor.

Na co se při návštěvě soustředit? 

Vybavení školy

Všímejte si vybavení odborných učeben, technologie, případně i toho, jaké pomůcky poskytuje škola studentům zdarma. Také se zaměřte na možnost exkurzí, spolupráci s odborníky, stáže a praxe. 

Učitelé

Odbornost, ale i osobnost učitelů na střední škole je velmi důležitá. Zjistěte složení pedagogického sboru, například zda mají pro výuku jazyků rodilého mluvčího, jaké mají sami vyučující vzdělání a podobně. Pokud je možnost, promluvte s ředitelem, uděláte si obrázek o atmosféře i směřování školy.

Úspěchy školy

Většina škol se ráda pochlubí úspěšnými absolventy, pracemi studentů... Ptejte se, kam dál pokračují studenti vybrané školy. 

Komunikace

Funkční webové stránky s kontakty a dostatkem informací se staly normou. Stejně jako to, že jsou na nich uvedené kontakty na ředitelství školy. Důležitý je ale také partnerský přístup učitelů k rodičům i žákům, na střední škole už by mělo docházet ke spolupráci a dialogu. Prostě komunikace mezi školou a rodičem je důležitá.

Poloha školy

I to samozřejmě hraje roli. Dostupnost školy, možnost dojíždění, případně internát, jeho kvalita a podmínky ubytování, to všechno je pro studium velmi důležité. Posuzujte volbu i z praktického hlediska. 

Přijímací řízení

Podle zákona má výsledek jednotné přijímací zkoušky minimálně 60% podíl na celkovém hodnocení uchazeče při přijímacím řízení, zbývající 40 % je ale na rozhodnutí školy. Je tedy dobré zjistit si, k čemu se při hodnocení přihlíží, jaký je převis zájmu a podobně. Střední škola také může vedle jednotné přijímací zkoušky vypsat i přijímací zkoušku vlastní.

Tip Aha! Dítě s sebou!

Rozhodně vezměte dítě na prohlídku školy s sebou. Vybíráte kolektiv a prostředí hlavně pro ně, ne abyste si splnili své rodičovské představy. Koneckonců – vy své dítě znáte nelépe a posoudíte, jaký má ze školy pocit.

Kde najít informace?

Kdy jsou dny otevřených dveří, zjistíte buď na webu školy, nebo na stránkáchwww.stredniskoly.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.