Kam po střední škole? 6 možností pro čerstvé maturanty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kam po střední škole? 6 možností pro čerstvé maturanty

Ilustrační foto
Ilustrační foto (scom)

Termín maturit se nezadržitelně blíží a kromě stresu ze zkoušek z dospělosti čeká studenty i zásadní volba. Kam po maturitě? Aha! připravilo přehled šesti nejčastějších možností. 

1*

Vysoké školy nabízejí tisíce oborů

Vysoká škola je při výběru většiny maturantů první volbou. „Veřejné a soukromé školy nabízejí tisíce oborů s různým zaměřením a vyplatí se výběru studia věnovat pozornost,“ říká Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství Národního ústavu pro vzdělávání. Výběr je sice obrovský, ale na soukromých školách je třeba počítat s placením školného ve výši zhruba 45 000 – 65 000 korun ročně. Délka studia se liší podle toho, jestli chce mít student bakalářské vzdělání (3 – 4roky) nebo magisterské vzdělání (4 – 6 let).

2*

Vyšší odborné školy lákají na vzdělání a praxi

Spojení vzdělání a odborné praxe nabízejí vyšší odborné školy, jak státní, tak soukromé. Na obou se ale platí školné. Jeho výška se ale liší – ve veřejných školách se pohybuje do pěti tisíc korun, v soukromých školách je vyšší. Studium trvá tři roky.

3*

Roční jazykový kurz prodlouží mládí

Zdokonalení jazykových znalostí nabízejí jazykové školy prostřednictvím ročního pomaturitního studia cizího jazyka. Výuka probíhá v obvyklém školním režimu, tedy pět dnů v týdnu od září do června. Pokud maturant nastoupí ke studiu ve stejném roce, kdy maturoval, zůstává studentem se všemi výhodami.

4*

Zkrácené studium je druhá šance

Někteří studenti až v průběhu studia zjistí, že si obor nevybrali správně. A i když z něj odmaturovali, dále se mu věnovat nechtějí. Díky zkrácenému studiu si ale po maturitě můžou vybrat jinou kvalifikaci a obor. Uzná se jim společná část předchozího studia (např. český jazyk) a zaměří se výhradně na odborné předměty a praxi. „Stále častěji se objevují úspěšní absolventi maturitního studia, kteří si chtějí po maturitě ještě doplnit vyučení v některém z učebních oborů. Takovéto žádosti řešíme individuálně a přijímáme je do vyššího ročníku (druhého nebo i třetího) učebního oboru,“ potvrzuje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

5*

Zahraničí vábí na studium i práci

Další studium po maturitě je možné propojit i s poznáváním cizích zemí a třeba i s prací. „V takovém případě se studenti mohou obrátit na různé instituce a pracovní agentury, které s výběrem a realizací pomohou,“ říká Sabina Dračková, mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání.

6*

Trh práce přeje absolventům

Řada mladých se už teď těší, jak po maturitě začne pracovat a vydělávat. A trh práce jim v posledních letech jejich sny plní. Zaměstnanců je nedostatek, a tak je rvačka i o čerstvé absolventy. Vybírat si mohou nejen podle svých osobních ambicí nebo perspektivy zaměstnání, ale např. i podle finančního ohodnocení.

Kde získat informace

Všechny informace o možnostech studia, termínech pro podání přihlášky a konání přijímacích zkoušek, stejně jako tipy, jak se nejlépe připravit na studium, nebo jak se absolventi uplatní na trhu práce, je možné najít na portálu Infoabsolvent.cz, který spravuje Národní ústav pro vzdělávání.

Přečtěte si
František Klapal
12. 9. 2022 • 19:54

Já si po střední například vybral jazykovou školu. Myslím si, že ve spoustě ohledech mi to dost pomohlo. Angličtina mi nikdy nešla a právě díky jazykové škole jsem se v ní hodně zlepšil, což mi i pomohlo při následném hledání práce. Teď opět uvažuji nad tím, jestli se ke studiu nevrátit. Jen tentokrát by mě lákalo spíš něco takového - https://cibe.cz/

koliaska
30. 3. 2022 • 12:17

Já už mám teda střední školu dávno za sebou. Trochu mě teď mrzí, že jsem nestudovala dál. Myslím si, že teď bych to určitě využila. Na druhou stranu nikdy není pozdě na to, se začít vzdělávat. Super je například to, že existují různé online kurzy - http­s://en­tuzi­o.cz­/onli­ne-kurzy/ pár už jich mám za sebou a dalo mi to hodně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.