Středověké Dětenice dětem zdarma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Středověké Dětenice dětem zdarma

V Dětenicích je živo po celý rok!
V Dětenicích je živo po celý rok! (Zámecký resort Dětenice)

Pokud vaše děti v Dětenicích ještě nebyly, pak je pro ně středověk nejspíše jen jednou z mnoha nezáživných kapitol z učebnice dějepisu. Že nejlepší metodou učení je „škola hrou“, věděl dobře už Jan Amos Komenský. A když se tento přístup spojí se zábavou a strašidelným dobrodružstvím, budou děti na tento veskrze poučný zážitek vzpomínat ještě dlouho.

Na duben si totiž známá vesnička Dětenice nedaleko od Prahy přichystala speciální akci pro malé návštěvníky v doprovodu dospělých. „Každou dubnovou sobotu a neděli mají všechny děti do 15 let zdarma vstup do dětenického zámku, pivovaru a na rytířské turnaje. Prohlídky místního barokního zámku jsou komentované a konají se vždy v doprovodu speciální bytosti. V sobotu děti zámkem provede protřelá čarodějnice, v neděli naopak milá pohádková postava. A to není vše. Středověký program nasytí doslova všechny dětské smysly,“ říká Aneta Ondráčková, manažerka dětenického resortu, a pokračuje:

„Až se oko a ucho pokochá do sytosti, přijde čas vyhovět i hladovějícímu žaludku. Všechny děti srdečně zveme do naší vyhlášené středověké krčmy, kde si mohou dát oběd i večeři zdarma. Naši středověcí kuchaři pro ně chystají krůtí steak na grilu s pečenou bramborou, bylinkovou zakysanou smetanou a malým míchaným zeleninovým salátkem.“ Večerní hodování v krčmě doprovodí proslulý středověký program s vystoupením a živá hudba. Pokud se s dětmi rozhodnete zůstat do dalšího dne, dětenický areál nabízí i stylové ubytovací kapacity – hotel Rustikal a Středověký hotel.

Dětenice, to je středověký svět sám o sobě

Dospělé, a milovníky piva obzvláště, potěší návštěva místního pivovaru s bohatou historií. Celá původní budova pivovaru byla částečně přestavěna na oblíbenou středověkou krčmu a z další historické části vzniklo muzeum piva. Dospělí i s dětmi se tak mohou pokochat prohlídkou dobových interiérů sladovny, bednárny, varny, laboratoří, chmelnic, ledárny a v neposlední řadě objevovat i tajuplná zákoutí historických sklepů. Na posilněnou poté můžete ochutnat, jak chutná Dětenické světlé a černé, a posoudit, jak moc se zlatavý mok změnil od dob minulých, kdy ho pili ještě naši prapředci.

Milovníky akční zábavy a dechberoucí podívané zase potěší středověké rytířské turnaje. Nechybí v nich nic z toho, co bylo k vidění na skutečných středověkých kolbištích. „Blyštivá zbroj chrabrých pánů, urostlí koně, kaskadérské kousky bojovníků, ostří mečů a příběh, ve kterém se utká dobro se zlem a vítězství nad ním nebude vůbec snadné. Vystoupení se koná každou sobotu a neděli od 14 hodin za každého počasí – v případě nepřízně máme k dispozici krytou tribunu,“ dodává Aneta Ondráčková.



Autor:  red.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.