Školní rádce Aha! Jak správně vybrat kroužky pro děti a vnoučata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Školní rádce Aha! Jak správně vybrat kroužky pro děti a vnoučata!

Pohybové kroužky dětí by měly být všestranně zaměřené.
Pohybové kroužky dětí by měly být všestranně zaměřené. (iStock.com)

Kroužky jsou dneska neoddělitelnou součástí vzdělávání děti a někteří rodiče své potomky honí z jednoho do druhého. Jak vybrat ten správný, aby malého školáka rozvíjel, bavil, ale neumořil?

1. Nespecializujte se

Čím dál víc dětí se dnes od útlého věku věnuje jenom jednomu druhu sportu. Podle odborníků však raná specializace dětem škodí. Velmi rychle se jim při jednostranném zatížení opotřebovává pohybový aparát a dochází také k vyhoření. „Pro děti do osmi věku doporučujeme kroužky všeobecné sportovní průpravy, kde se naučí házet balonem, stát na jedné noze, skákat přes švihadlo, udělat kotrmelec, zkrátka základní prvky, které dítě rozvíjí ve všech směrech,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

2. Dva týdně stačí

Organizovaný sportovní kroužek dvakrát týdně je podle odborníků pro děti do sedmi let tak akorát, aby nebyly přetížené. Jejich program by měla vyplnit jakákoliv fyzická aktivita, která by podle doporučení Světové zdravotnické organizace měla trvat aspoň 60 minut denně. „Nejsou to sportovní kroužky, ale právě dennodenní běžný pohyb, chůze, běhání venku nebo po hřišti, lezení po prolézačkách v parku a podobně, co dnešním dětem chybí nejvíc,“ říkáJana Havrdová.

3. Berte v úvahu povahu

Při výběru kroužku doporučuje vzít v úvahu hlavně povahu dítěte – je extrovertní a rychle překoná ostych z nového kolektivu, takže můžete zvolit jakýkoliv kroužek i mimo školní prostředí, nebo je spíš introvertní a dal by přednost aktivitě s kamarády, které už dobře zná? Dítě, které je spíš introvertní, se patrně bude těšit mnohem víc ze školou organizovaného kroužku, než když ho přihlásíte sice do vyhlášeného kroužku, ale odehrávajícího se na druhé straně města ve společnosti cizích dětí.

4. Netlačte na pilu

Výběr byste měli nechat na dítěti. „Není od věci jít se na lekci podívat, ale než začnete hodnotit kvalitu schopností instruktora, podívejte se, co na to vaše dítě. Líbí se mu tam? Vrací se spokojené? Vypráví vám, co na něm zažilo? Dobrý kroužek je v první řadě o pozitivních prožitcích a kamarádství. Pokud dítě už po druhé hodině hlásí, že ho to nebaví, neodhlašujte ho z kroužku hned. Prodiskutujte s ním důvody a promluvte si s vedoucím kroužku, ať poznáte, jestli je skutečně nešťastné, nebo jenom líné, a podle toho se rozhodněte.

5. Zvládnete to?

Názor a pocity dítěte by měly být při výběru kroužků to hlavní. Nezapomínejte však ani na další faktory. Například: Zvládnete skloubit denní režim rodiny s termíny kroužků? Bude vaše dítě schopné účastnit se turnajů či soutěží? Budete schopní dopřát mu veškeré potřebné pomůcky? Pokud dítě vozíte a musíte na něj čekat, najdete nějakou užitečnou náplň času? Prostě, kroužek by měl být hlavně zábava, ne řehole pro celou rodinu.

Přečtěte si
Mirka Nová
14. 9. 2023 • 16:56

Můj syn chodí na sportovní kroužek a letos si vybral ještě hru na klasickou kytaru. Proto jsem mu jí nedávno koupila na internetových stránkách http­s://ww­w.ch­n.cz­/nove-kytary/, aby se mohl začít co nejdříve učit hrát na tento nádherný hudební nástroj. Když vidím, jak sedí se svou kytarou a pokouší se o první akordy, cítím velikou radost, že ho to baví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.