Rádce Aha! Připravte děti na školu! Postupně a nenásilně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Připravte děti na školu! Postupně a nenásilně...

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (Profimedia)

Některé děti se těší, některé se bojí a na rodičích je zajistit, aby vstup do nového školního horku dopadl co nejlépe a zářijové zmatky nekazily pololetní vysvědčení. Psychložka Petra Štarková radí, jak na to. 

Zapojte je do příprav

Umožněte dětem, aby si vybraly školní pomůcky alespoň zčásti podle svých představ. Pouzdro nebo alespoň pravítko a guma s oblíbenou postavou může některým dětem nejen udělat radost, ale přece jen o něco zvednout chuť k učení.

Naplánujte společně kroužky

Děti často ani nenapadne, že by se mohly například učit programovat, hrát na nějaký neobvyklý hudební nástroj nebo třeba nevědí, že existuje bojové umění, které je zároveň tancem. Projděte s nimi nabídky nejrůznějších mimoškolních aktivit už před začátkem školního roku, aby měly dostatek času si promyslet, co by se jim vlastně líbilo dělat mimo školu. Některé oddíly a zájmová centra pořádají začátkem roku ukázkové hodiny, kde si dítě může vyzkoušet, jak by mu ten který zájem šel a jestli by je bavil.

Zvyšujte samostatnost

S novým rokem mnohdy vyvstává otázka, jestli by nebylo dobré o něco zase zvýšit samostatnost a kompetence dítěte. Můžete se společně zamyslet, jestli by už vaši potomci neměli zvládat větší díl domácích prací, svěřit jim nějaké nové a na oplátku zase povolit něco, co doteď samy nesměly – například chodit na hřiště, jezdit bez dozoru rodičů na kole nebo zajít si samostatně utratit něco z kapesného do blízkého obchodu. Když dáte najevo, že dětem důvěřujete a že počítáte s tím, že to zvládnou, hned si připadají dospělejší a většinou se snaží vaši důvěru nezklamat.

Samo do školy a zpět?

Na nácvik samostatného cestování je konec prázdnin také tou nejvhodnější dobou. Dětem, které začínají chodit či jezdit do nebo ze školy samy, není dobrý nápad zvyšovat stres tím, že po nich budeme chtít zvládnutí cesty bez nácviku první den školy. Společně cestu projeďte nebo projděte s dítětem pár dní před začátkem roku, poté je nechte samostatné cestování vyzkoušet bez obav, že když něco nezvládnou, přijdou pozdě do vyučování.

Vyzkoušejte nové pomůcky

Bude vaše dítě používat ve škole mikroskop, globus, olejové barvy a dosud se s tím nesetkalo? Nezapomeňte s ním tyto pro ně nové věci vyzkoušet. U menších dětí bývá také dobré ujistit se, že si dokážou s novými pomůckami poradit – otevřít barvy, uklidit věci do pouzdra, ořezat pastelky.

S radostí se učí líp

Najděte spolu, na co se děti těší. Někdy je to jeden z předmětů, který si oblíbilo a dobře mu jde, jindy kamarádi či paní učitelka. Některé děti mají také radost z toho, co se naučily. Hlavně když to mohou uplatnit v praxi. Třeba potomek, který se už učil o státech Evropy, může navrhnout a naplánovat zajímavý výlet. A kdo právě zvládl napsat první věty, může dostat za úkol napsat babičce přání k svátku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.