Dezertér postřelil školačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dezertér postřelil školačku

Lupič se vloupal do domu nedaleko zámku Kozel.
Lupič se vloupal do domu nedaleko zámku Kozel. (ilustrační foto ara)

Myslivci ze Štáhlav na Plzeňsku pomohli armádním složkám dopadnout v prosinci 1969 ozbrojeného vojenského zběha (20). Ten se po útěku od útvaru ukrýval v blízkosti místního zámku Kozel a postřelil tam mladou dívku...

O případu psal deník Rudé právo 16. prosince 1969. Neuvedl však nic bližšího o pachateli, ani o útvaru, z něhož zběhl. Oznámil jen, že vojín ve službě opustil strážní stanoviště s ostře nabitým samopalem a náboji. Došel pak až k zámku Kozel, kde se vloupal do stavení v jeho sousedství. V domku přespal. Druhý den tam přišly dvě nicnetušící školačky (15 a 12), přičemž starší byla dcerou majitele domku. Dezertér na ni vystřelil a vážně ji zranil.

Do Šťáhlav pak dorazila vojenská jednotka, která za »přispění členů myslivecké společnosti ve Šťáhlavech« zběha obklíčila, odzbrojila a eskortovala do vazby. Čekala ho obžaloba a soudní proces před vojenským soudem. A ten se za časů totality s provinilci v uniformě nemazlil. S velkou pravděpodobností skončil vojín v Sabinově na východním Slovensku, v tamějším »nápravném zařízení« spadajícím pod vojenskou justici.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.