Falešný doktor práv potíral prostituci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Falešný doktor práv potíral prostituci

Muž tvrdil, že kontroluje lehké děvy.
Muž tvrdil, že kontroluje lehké děvy. (Ilustrační foto ara)

 S nebetyčnou drzostí se po Náchodě, Novém Městě nad Metují, Žamberku a okolí zmíněných měst pohyboval na přelomu let 1924 a 1925 mladík Ladislav J. (24). Tvrdil, že je doktorem práv, úředníkem vrchního zemského soudu a jeho posláním je potírání prostituce.

Někde se zase vydával za člena zdravotní komise z Prahy. Byl tak opovážlivý, že v každém hostinci, kam dorazil, si nechal předložit knihu hostů, kterou si bedlivě pročetl. Barvitě přitom vlastníkům podniků líčil, jak tam či onde nechal za asistence četníků zatknout prostitutky, o něž se musel přímo poprat s majiteli nevěstinců. Přitom přijímal úplatky. O putování podvodníka po severovýchodě Čech informoval deník České slovo 20. ledna 1925. Když četnictvo Ladislava J. dopadlo, zjistilo, že jde o téhož fiškusa, který navíc oklamal několik regionálních funkcionářů různých politických stran. S jejich požehnáním pak vybíral »členské příspěvky«, přičemž obelhaným plátcům předkládal falešné sběrné listiny. O tom, že bankovky končily v podvodníkových kapsách, nemůže být pochyb. „Vybrané peníze okamžitě propil a projedl v různých hostincích,“ poznamenalo České slovo. Ladislav J. samozřejmě putoval před soud.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.