Děti se otrávily kukuřičnou kaší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Děti se otrávily kukuřičnou kaší

Byla kukuřice otrávená?
Byla kukuřice otrávená? (Ilustrační foto ara.)

Čtyři děti skonaly počátkem července 1936 za záhadných okolností v obci Ubľa u Humenného na východním Slovensku. Byla to hrozná smrt – z nosu se malým nešťastníkům nejprve spustila krev, dostali strašlivé střevní bolesti a za hrozného utrpení zemřeli.

O čtyřnásobné tragédii, která v obci a okolí vyvolala vlnu rozhořčení, soustrasti a účasti, psal deník Polední list 8. července 1936. Jak uvedl, zemřely tři děti rolníka Štefana A. a dceruška rolníka Jána S. „Četnictvo z Humenného na místě zjistilo, že Štefan A. koupil v místním družstvu 20 kg kukuřice, semlel ji a z připravené kukuřičné kaše dostaly jíst děti. Na místo dostavila se soudní komise, aby zjistila příčinu hromadného úmrtí. Kukuřice, jakož i vnitřnosti otrávených, byly zaslány pražskému výzkumnému ústavu, aby se zjistilo, zda smrtelné otrava všech čtyř dětí byla zaviněna kukuřicí. Proslýchá se, že kukuřice byla ztuchlá a naprosto nepoživatelná,“ popisoval deník. Jak tehdy četnické vyšetřování dopadlo, není dnes už známo. Popsané příznaky ale nemohla způsobit »ztuchlá kukuřice«. Šlo spíše o kontaminaci potraviny jedem na hlodavce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.