Školáka zabila elektřina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Školáka zabila elektřina

Chlapec chtěl zachránit úrodu.
Chlapec chtěl zachránit úrodu. (Ilustrační foto ara)

Tragédie se stala o prázdninách roku 1972. Chlapce (†13), žáka základní školy z Ratíškovic na Hodonínsku, zabila elektřina. Sáhl totiž na drát spadlý ze sloupu na zem.

O děsivém neštěstí referoval deník Rudé právo 19. července 1972. Mimo jiné napsal: „Školák procházel v osm hodin ráno kolem obilného pole. V té chvíli spatřil, že se obilí vzňalo a začalo hořet. Zároveň si všiml, že v poli leží elektrické dráty. Chytil jeden do levé ruky a v té chvíli byl zasažen elektrickým proudem. Přes rychlou lékařskou pomoc se už nepodařilo přivést chlapce k životu.“ Tragickou událost vyšetřovala kriminální služba bývalé Veřejné bezpečnosti z okresního města Hodonína. Ukázalo se, že na úsekovém vypínači došlo k »upálení fáze«. Vzápětí pak vodiče spadly do obilného pole a vzniklým zkratem úrodu zapálily. Školák pravděpodobně chtěl dráty z pole odstranit, aby se požár nešířil dál, a tato neopatrnost ho stála život. V Ratíškovicích a okolí tato nešťastná prázdninová událost vyvolala velké zděšení, zármutek a účast spoluobčanů s rodinou zemřelého hocha.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.