Místo pstruhů zabila elektřina pytláka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Místo pstruhů zabila elektřina pytláka

Pstruzi útok elektřinou přežili.
Pstruzi útok elektřinou přežili. (ilustrační foto ara)

Pytlačení ve vodě Úštěckého potoka u obce Tetčiněves na Litoměřicku se koncem června 1972 stalo osudným mladému Severočechovi (†23). Elektrický proud, který měl zabíjet ryby, usmrtil naopak neopatrného »rybáře«.

O kauze psal deník Rudé právo 1. července 1972. Podle jeho informací se nerozvážný mladík pokoušel v potoce lovit pstruhy. A to tak, že na spínač elektrického čerpadla napojil silný drát, používaný na konstrukcích chmelnic. Ten pak táhl v délce osmdesáti metrů ke břehu potoka. Pstruhům se však nakonec nic nestalo. Naopak...

„Při chytání ryb byl pytlák zasažen elektrickým proudem a zemřel. Oživovací pokusy zůstaly bez výsledků,“ uvedlo Rudé právo. Případ šetřila kriminální služba bývalé Veřejné bezpečnosti z Litoměřic a nezjistila nic, co by nasvědčovalo podílu jiné osoby na smrti neopatrného muže.

O jaký drát, který zabíjel, tehdy šlo? Po staletí se chmel pěstoval na dřevěných tyčích hluboce zaražených do půdy. Až v 80. letech 19. století se rozšířilo pěstování v konstrukci s »chmelovými« dráty – tzv. žatecká drátěnka. S malými úpravami se tímto způsobem chmel pěstuje dodnes.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.